10 év után búcsúzik Zsámbéktól a Sztalker

2019 június 28. péntek, 7:00

A darab tizedik évadának első, egyben a sorozat utolsó előadását július 5-én láthatjuk a Zsámbéki Színházi Bázison Jámbor József rendezésében.

Fotó: Ilovszky Béla / Theater Online

Az alkotók ajánlója:

Valamikor 20 évvel ezelőtt ismeretlen hatalmas erők – földönkívüliek, angyalok, ki tudja? – látogatták meg a bolygónak ezt az Isten háta mögötti szögletét, egy pillanat alatt eltüntetve az ott lakókat. A terület Zónává változott, a földi fizikának ellentmondó különös – és szinte minden esetben halálos – belső törvényekkel, a külvilág elől szigorúan elzárva. Csak Sztalker és a vele hasonszőrűek kockáztatják meg – a Zónában talált földönkívüli itemekért kopott nyomorúságos keresmény reményében – a behatolást, és olykor-olykor útitársak becsempészésére is sor kerül, némi baksis fejében.
A Zóna ugyanis titokzatos tulajdonsággal bír – a közepén álló Szobában állítólag teljesülnek a legtitkosabb álmok, vágyak.

Fotó: Ilovszky Béla / Theater Online

Vannak lehetőségeink vagy sem? Jogosan panaszkodunk, vagy talán csak rinyálunk? Az emberi alaptevékenységek tisztességes (és itt a hangsúly a már senki által pontosan definiálni nem tudott tisztességen van) folytatásához is minimum szentnek kell lennünk. Van ez a Sztallker, aki azzá válik. És mi? Egyáltalán: És mi?

Fotó: Ilovszky Béla / Theater Online

A Zóna 10 éven keresztül nyitva állt. 2010 nyarától egészen mostanáig, változó (évről évre alapjaiban megváltozó) törvényekkel, útvonalakkal, lehetőségekkel. Mostanra elfogyott az idő, elfogyott a Zóna, és elfogyunk mi is, akik csináljuk.

Július 5-én gyertek el, hogy saját szemetekkel lássátok. A Zóna talán újra megnyílik egy másik bolygón, egy másik csillagrendszerben. De mi? De mi?
Az előadás szereplői az elmúlt 10 évad szereposztásaiból kerülnek ki. Hogy pontosan ki mit játszik, az az előadás napjáig maradjon titok. Akit érdekel, szeretettel várjuk!

Andrej Tarkovszkij-Arkagyij és Borisz Sztrugackij-Jámbor József:
Sztalker – Játék egy zarándoklatban

Az elmúlt 10 év szereposztásai (időrendben):

Sztalker: Tóth József, Harsányi Attila, Szinovál Gyula, Jámbor József, Boros Ádám, Lajter Márkó Ernesztó e. h.
Író: Jámbor József, Boros Ádám, Pásztor Márk e. h.
Tudós: Szinovál Gyula, Erdei Péter, Tóth Áron
Sztalker felesége: Szoták Andrea, Somody Ildikó, Zoltán Ildikó e. h., Bacsa Ildikó
Nő: Selmeczi Bea, Somody ildikó, Tóth Eszter Nikolett (Piko)
Luger: néhai Trón Árpád, Tóth József; Boros Ádám, Szinovál Szilveszter, Lajter Márkó Ernesztó e. h.
Luger segédje: Szinovál Szilveszter, Boros Ádám, Lajter Márkó Ernesztó
Majmocska: Pásztor Márk e. h.

Díszlet, tér: néhai Trón Árpád
Rendezte: Jámbor József

2019. július 5 | 18.00 óra | Műemlék Rakétabázis