Kafkáról és Trianonról is mutat be darabot a Székesfehérvári Balett Színház

2019 július 01. hétfő, 7:14

Cselekményes balett, táncdráma, kortárs balettekből álló táncszínházi est és gyerekeknek szóló mesebalett is szerepel a Székesfehérvári Balett Színház következő évadtervében.

Fotó: Igari Balázs, szekesfehervar.hu

Lezárult Székesfehérvár tavaly alapított új intézményének első évada: a Székesfehérvári Balett Színház két nagyszínházi produkciót – a Diótörő című családi balettet és a Rómeó és Júlia című táncdrámát –, valamint több kisebb egyfelvonásos balettet és táncszínházi estet mutatott be Fehérváron, a Vörösmarty Színházban és a Művészetek Házában. A társulat több hazai és nemzetközi fesztiválfelkérést kapott, vendégjátékokat vitt más városokba, így többek között a prágai, a budapesti, a dunaújvárosi és a veszprémi közönség is megismerhette a város balettszínházát.

A következő évadról Egerházi Attila balettigazgató elmondta: előadásaikat főként a Vörösmarty Színházban tervezik játszani, de alternatív játszóhelyek ebben az évadban is előfordulhatnak majd. Egyeztetnek vendég balettmesterek meghívásáról, ahogy ez az előző évadban is történt, és együttműködésről tárgyalnak a Nemzeti Táncszínházzal, valamint tárgyalásokat folytatnak hazai tájelőadások és külföldi vendégjátékok kapcsán.

Fotó: Igari Balázs, szekesfehervar.hu

A következő évadot október 16-án indítják a Vörösmarty Színházban, a Karma című táncszínházi esttel, amelyben két egyfelvonásos kortárs balettet láthat majd a táncot kedvelő közönség. Az egyik, az Eltűnőben címet viselő költői hangvételű táncmű az emberi kapcsolatok törékenységéről, sérülékenységéről szól. A Kristian Ole Tangen norvég koreográfus által nyolc táncművészre komponált darab lesz az első olyan mű a Székesfehérvári Balett Színház repertoárján, amelyet vendég koreográfus készít a társulat számára. A másik, a Homok című darab, amelyet Egerházi Attila rendez és koreografál, költői képet rajzol az elmúlásról, miközben a táncosi lét tiszavirág életű mivoltáról szól.

Második bemutatóját 2020 januárjára tervezi a társulat: a Kafka című táncdráma Franz Kafka alakjáról, munkásságáról szól, a tánc nyelvén. Egerházi Attila a kafkai világlátást kívánja eredeti hangvételű balettben, saját szemszögéből megfogalmazni. “Szándékom szerint olyan táncművet kívánok létrehozni, amelynek dramaturgiáját mintha Kafka szerkesztette volna, és az író maga koreografálta volna a balettet” – mondta a készülő darabról a rendező-koreográfus.

Fotó: Igari Balázs, szekesfehervar.hu

Az évad második felében, várhatóan áprilisban tűzik műsorra az Aladdin című, gyerekeknek szóló mesebalettet, és júniusban vagy a következő szeptemberben tervezik bemutatni az Idegenek című cselekményes táncdrámát, amelyet a Trianon-évforduló kapcsán, a Nemzeti Táncszínházzal közösen állítanak színpadra. A produkció, zenéjét Kocsák Tibor írja, a rendező-koreográfus Egerházi Attila.

Műsoron maradnak az előző évad produkciói: a Diótörő című családi balett, valamint a Rómeó és Júlia című táncdráma mellett továbbra is láthatóak lesznek az egyfelvonásos táncetűdök, a Blablabla, a Zárt függönyök, a Csókok, a Bolero, az Aquarell szivárvány és a Naplemente.
Az intézmény bérlettel is kedveskedni szándékozik nézőinek, ennek részleteiről augusztusban adnak részletes és pontos információkat. “Tervezünk kifejezetten gyerekeknek szóló bérleteket, de természetesen középiskolás és felnőtt nézőinkről sem fogunk megfeledkezni” – mondta a balettigazgató.

Forrás: szekesfehervar.hu