A boldog hercegből rendezett bábos előadást Jeles András

2019 július 06. szombat, 7:00

Az Oscar Wilde műve alapján készült előadást a Kőszegi Várszínház és Mesebolt Bábszínház együttműködésében mutatták be július 3-án.

A boldog herceg / Fotó: Büki László

Ajánló a darab elé:

Aki tökéletesen ki van szolgáltatva a legnyersebb körülményeknek, mi másból meríthet erőt az élethez, mint a meséből, a képzeletből, a hitből? Mindenkinek korlátlan joga várni és remélni a jót. A színpadon megmutatkozik a nincstelen emberek nyomorúságos, szerencsétlen és kegyetlen hétköznapi valósága.

A boldog herceg / Fotó: Büki László


A szöveg és a zene sok humorral és sok szomorúsággal közelít hőseihez, és nem akar semmit sem bizonyítani vagy szemléltetni. Éppen ezáltal adja vissza méltóságukat, és válaszok nélkül a legfontosabb kérdésekig vezeti el a nézőket. Miért az elhagyatottság, a szerencsétlenség? És honnan van a jó? Miért a jó az, ami a világban rendkívüli?

A finom humornak és a történet közvetlenségének köszönhetően a játék mindenkihez eljut, mindenkihez a maga módján.

Kritikus szemmel az előadásról:

“Jeles András filmrendezőként, színházrendezőként és szerzőként-íróként is mindig, konokul az ember lényegére kérdez rá; figyelmének középpontjában a mindenkori megalázottak és megszomorítottak – akikben és akik által ez a lényeg a kiszolgáltatottságuk és sebezhetőségük okán a legpőrébben megmutatkozik. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház – időközben jelentősen átalakult – társulatával A boldog herceg a második munkája: 2015-ben a József és testvérei-történetet láthattuk Jeles-átiratban és rendezésben, szintén a Kőszegi Várszínházzal koprodukcióban (akkor a tenyérnyi belső udvaron volt a bemutató).

Most Oscar Wilde meséjét, A boldog herceget írta át, helyezte új kontextusba; pontosabban fölfejtette a történet kontextusát. Áldozathozatal, “duplafenekű” evangélium-parafrázis, ahogy Pilinszky írja: “Mindenki táplálékaként, / ahogy már írva van, / adom, mint élő eledelt, / a világnak magam.” (És a végén a Kisfecske-szerepből kilépő Császár Erika zörögve elővesz a papírzacskóból egy darab kenyeret és enni kezdi.) /Ölbei Lívia, vaol.hu/

Szereplők: Császár Erika, Fritz Attila, Gyurkovics Zsófia, Janicsek Péter mv., Kosznovszky Márton, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Lukin Zsuzsanna mv., Szőke Szabolcs mv., Varga Bori.

Oscar Wilde műve alapján bábszínpadra írta és rendezte: Jeles András. Zeneszerző: Szőke Szabolcs. Díszlettervező: Perovics Zoltán. Báb- és jelmeztervező: Bánki Róza.