A bilincs a szabadság legyen – Polcz Alaine bőrébe bújik Ónodi Eszter

2019 július 10. szerda, 7:00

Mészöly Miklós 28 volt, amikor Polcz Alaine 27 évesen, 1948-ban besétált a a Károlyi kert mellett található Darling kávéházba és a több számmal nagyobb kabátjában elsuhogott Mészöly mellett, aki felfigyelt a jelenségre.

Első találkozásukkor már együtt mentek haza. Polcz Alaine eleinte nem akart hozzámenni Mészölyhöz. Ezt írta: “Miklóshoz sem akartam hozzámenni, amin sokat tűnődtem. Elmondtam már többször, hogy túl szép volt, író volt, úgy éreztem, hogy én nem értek az irodalomhoz. Nem szerettem a szép embereket, mert előítélet volt bennem, hogy önzők, csak magukkal törődnek. Sokszor igazam volt. A szépfiúk annyi kísértésnek vannak kitéve, nehéz ennek ellenállni.”

De sorsuk összeért. Sokat próbált és elszakíthatatlan kapcsolatuk levelezésükből is kiderül. Könyv lett ebből A bilincs a szabadság legyen címmel – majd felolvasószínházzá rendezte Seres Tamás.

A produkciót augusztus 11-én mutatják be Szentendrén.

Ónodi Eszter Polcz Alaine-t, Trill Zsolt Mészöly Miklóst idézi meg.

Érdemes már most jegyet foglalni: https://szentendreiteatrum.jegy.hu

Az előadás a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült.
Az előadás hossza: 1 óra 30 perc, szünet nélkül
Esőhelyszín: Városháza díszterem (Városház tér 3.)
A jegy megvásárlása a Ferenczy Múzeum Díszletek közt  – Szentendrei Teátrum 50 című kiállításának (Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.)  megtekintésére is jogosít.