Béres Attila: “Úgy érzem, bizonyítottuk az érzékenységünket”

2019 július 12. péntek, 8:06

Egyedüli jelölt az általa 2015 nyara óta irányított Miskolci Nemzeti Színház újra meghirdetett vezetői állására – a 2020. február 1-től 2025. január 31-ig tartó folytatásra.

Pályázatának elbírálása megkezdődött, a szakmai bizottság már meghallgatta, egyhangú támogatásáról biztosította. A kinevezésről szóló fenntartói döntés várhatóan a miskolci közgyűlés szeptemberi ülésén születhet meg. Béres Attilát kérdezte a BOON.hu.A kérdésre, mire volt kíváncsi a szakmai bizottság, a direktor úgy válaszolt:
“Sok kérdés hangzott el, elsősorban a színház működésével kapcsolatban. Az volt az észrevételük, hogy nagyon sokféle tevékenységet folytatunk. A pályázatot írva döbbentem rá én is, hányféle programot nyújtunk például a gyerekeknek, a fiatal közönségnek. Többoldalas az iskolák listája, ahová eljutottunk a tantermi előadásainkkal. Méltatták, ahogyan a három játszóhelyünk más-más profillal működik, és hogy egyensúlyban van a színház költségvetése. A kérdésre, mi nyomaszt, őszintén elmondtam: az, hogy hány bemutatót kell tartani a nézők megtartásáért. Irgalmatlan mennyiségű előadást játszik a színházunk, de nem tudjuk elképzelni máshogyan, mint hogy minden este játszunk.”

Béres Attila arról is beszélt, hogy a művészeti tanáccsal közös a pályázata, együtt folytatnák, kiállta az idő próbáját az együttműködésük: “Mindenféle értelemben alkotótársak vagyunk. A kreatív munka és a koncepció közös. Az enyém pedig a felelősség.”

“Hisszük, hogy sikeres négy évünk volt – ezt ki kell mondani, még ha nem is könnyű kimondani, hiszen szerénytelenségnek tűnik. A tapasztalataink azt mondatják: folytatni kell. Ragaszkodnánk a játszóhelyeink tagoltságához: a Nagyszínház a közönségvonzóbb előadások terepe. A Kamaraszínház: művészszínház. A Játékszín a kísérletező előadások tere, de most újat is próbálunk itt: egészen közel hozzuk a közönséghez a nagyrealista drámákat, hiszünk az élmény különlegességében. Folytatni szeretnénk a fesztiváljainkat. (…) A társulati létezésben is látjuk a fejlődés lehetőségét, de a közös munkánk és létezésünk már most is mutatja azt a fajta nagybetűs Társulatot, amelyet elképzeltünk. Amivel adós vagyok: a kilépés a nemzetközi színtérre. A következő idő egyik nagy vállalása lesz olyan nemzetközi hírű rendezők megszólítása, akikkel eljutunk a jelentős nemzetközi fesztiválokra” – tette hozzá Béres Attila, aki szerint a siker mutatója, hogy minden évben megtartották és volt, amikor növelték a nézőszámukat, és a Miskolci Nemzeti Színház bekerült a szakmai közgondolkodásba.

“Úgy érzem, az elmúlt évadainkban bizonyítottuk az érzékenységünket azzal, ahogyan társadalmi kérdésekre reagáltunk – az életünkben elénk tornyosuló problémákra a mi kérdéseinkkel, hiszen a színháznak nem feladata válaszokat adnia” – nyilatkozta Béres Attila.

A teljes interjú ITT olvasható.