Őze Áron: “Senki nem mondta, hogy a szakmánk egyszerű”

2019 július 13. szombat, 7:42

A Bartók Kamaraszínház meghirdette a Mosoly évadát. Őze Áron igazgatót többek között erről kérdezte a Szabad Föld.

A Szabad Föld cikkéből:

“Mosolyogni sokféleképpen lehet: kínból, teli szájjal, fáradtságtól, hamiskásan, örömből, de úgy vagyok ezzel, hogy ha már kis időt eltöltünk ezen a Föld nevű bolygón, akkor azt miért ne tehetnénk derűsen, mosolyogva. Még akkor is, ha olykor úgy érezzük, nincs is rá okunk. Másrészt van ebben egy kis személyes érintettség is. Negyvenkilenc éves vagyok, és ez a kor számomra sorsfordító. Mellbe vert ugyanis a felismerés, hogy ennyi évet élt apám. Őze Lajosnak ennyi adatott meg. Színész volt, színész lettem én is, miközben tudom, más sors az övé és más az enyém. De most érzem csak igazán, milyen fiatalon távozott az élők világából” – mondta Őze Áron.

Őze Áron / Fotó: duol.hu

“Jó volna röhögni vele, nevetni, kacagni egy csomó mindenen. Amikor Dunaújvárosba kerültem mint színházigazgató, meghirdettem a Bizalom évadát. A bizalom ugyanis a színházai szakma alapja. A nézők is bizalmat szavaznak, amikor jegyet vesznek vagy bérletet váltanak. A második évadom a Szolgálat nevet kapta, mert a bizalmat meg is kell szolgálni. A harmadik évad a Családé lett, mert a színház mindenkié, gyerekeké, szülőké és nagyszülőké. Most pedig eljött a Mosoly évada. De ebben benne van az is, hogy talán több méltósággal kellene viselnünk a ránk váró kihívásokat és feladatokat, és most nemcsak a színházra, hanem a mindennapi élet dolgaira is gondolok” – hangsúlyozta a direktor.

Őze Áron szerint az egész színházi szakma kiszolgáltatott: nézőknek, bevételnek, támogatásoknak, költségvetésnek, bizottsági üléseknek. “Éppen ezért nem mindegy, hogyan éljük meg mindezt. Mert lehet úgy is, hogy görcsölünk és befeszülünk, de lehet úgy is, hogy a legjobb tudásunk szerint tesszük a dolgunkat, és közben megtanuljuk felülről és kicsit kívülről látni önmagunkat. (…) Senki nem mondta, hogy a szakmánk egyszerű. Nem könnyű nemet mondani valamire úgy, hogy lehet, legközelebb másvalakit hívnak szerep- vagy munkaajánlattal” – fejtette ki a dunaújvárosi teátrum igazgatója.

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható.