“Minden nő életében megfordul egy Liliom” – Szokol Judit válaszolt

2019 július 14. vasárnap, 7:47

A frissen diplomázott rendező két előadást is rendez a Szentendrei Teátrumban. Szokol Juditot a Fidelio kérdezte.

A Fidelio cikkéből:

A Szentendrei Teátrum és a Színművészeti közös ősbemutatója A hentes lánya című mono-musical. Ugyancsak Szentendrén mutatják be Molnár Ferenc Liliom, egy csirkefogó élete és halála – Külvárosi legenda hét képben című darabját. Mindkettőt Szokol Judit frissdiplomás színházrendező viszi színre. A Liliomról elmondta, az emberi viszonyok működése érdekelte.

Szokol Judit / Fotó: SZFE

“A mű olyan alaphelyzeteket állít fel, amelyeket mindannyian átélünk, hétköznapi történéseket, mégis katartikus az erejük. Mi a szereplők közötti mikrotörténésekre koncentráltunk, hogy azokat hogyan tudjuk önmagunkból, a saját élettapasztalatunkból a legegyszerűbben megfogalmazni. Minden, ami a darabban történik, a végletekig sűrített, ettől olyan elviselhetetlenül fájdalmas. Nagyon őszintének és kíméletlennek kell lennünk magunkhoz, hogy megértsük a darabot. A Liliomot megrendezni komoly kihívás, ezért érdekelt” – hangsúlyozta Szokol Judit.

“Minden szereppel megpróbáltam azonosulni. A rendező olyan, mint a színész, csak fejben játssza el a szerepeket. Leggyakrabban mégis Liliom szemén keresztül próbálom megfejteni a történetet. Érdekel, ki ez az ember, mitől olyan vonzó, és egyáltalán mi ez a ‘Liliomság’? Valószínűleg minden nő életében megfordul egy Liliom. Legalábbis szeretnénk, hogy megforduljon. Vágyunk ilyen elsöprő találkozásra. Ezért izgalmas a figurájával foglalkozni, a gondolataiban kutatni, megérteni, mit miért csinál” – mondta a rendező.

Szentendrei másik rendezése A hentes lánya, amely egyben Gubik Petra vizsgaelőadása is. Jurás Jenő egy monodrámája adta az alapötletét a zenés előadásnak, de végül egy új mű született. “Jurás darabján már évekkel korábban elkezdett dolgozni Nyitrai László és Galambos Attila, ezt gondoltuk tovább. Az eredeti mű alaptörténete egy középkorú nőről szól, akinek nem sikerül az eljegyzése, mert túl vastag az ujja, és nem megy rá a gyűrű. A nő előbb az ujját, majd lassan teljesen átoperáltatja magát. Idáig mi nem megyünk el. Az alapötletet használtuk fel, de a mi történetünk egy fiatal lány felnőtté válásáról szól, akinek meg kell küzdenie saját bizonytalanságával és a külvilág elvárásaival” – árulta el Szokol Judit.

A teljes interjú itt olvasható.