“Egy jó darab kiszámíthatatlan” – Villáminterjú Kocsis Gergellyel és Horváth Illéssel

2019 július 16. kedd, 7:00

Július 5-én mutatták be a Becéző szavakat a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkció közös előadásaként Kocsis Gergely rendezésében. A rendezővel és az előadás egyik szereplőjével, Horváth Illéssel tartalmi partnerünk, a Pótszékfoglaló beszélgetett.

Hernádi Judit, Péter Kata, Horváth Illés / Szentendrei Teátrum – Orlai Produkció / Becéző szavak / Fotó: Deim Balázs

Ajánló a darab elé:

Vannak strapás anyák. Sziporkázóak, szórakoztatóak, de a legrosszabbkor szólnak, tapintatlanok és mindig hibátlanul szúrják be a legbrutálisabb megjegyzést. Ha nem a mi bőrünkre menne, boldogan élveznénk imádnivaló humorukat. Na, Aurora ilyen.

Pedig mindig a legjobbat akarja, az egész életét parkolópályára állítja, hogy végre gatyába rázza a lányáét – aki mellesleg férjes asszony, és gyerekei vannak. Mert ő megmondta előre… A rendkívül szórakoztató, mégis mély érzelmi húrokat megpendítő történet mindenekfelett arról szól, hogy sohasem késő az őszinteség.

Horváth Illés, Péter Kata / Szentendrei Teátrum – Orlai Produkció / Becéző szavak / Fotó: Deim Balázs

Larry McMurtry világhírű regényéből James L. Brooks írt forgatókönyvet a Paramount Pictures számára, a filmváltozat 1984-ben került a mozikba. A főszerepeket a kor leghíresebb és legelismertebb színészei játszották, Aurorát Shirley McLaine, Emmát Debra Winger, Garrettet Jack Nicholson alakította. A Dan Gordon által jegyzett színpadi változat 2007 óta a világ számos színházában nagy sikerrel mutatkozott be, és most végre Magyarországra is megérkezik az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum jóvoltából.

Az öt Oscar-díjas film színpadi változatának főszerepében Hernádi Judit látható, partnerei Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés és Cseh Judit. Az előadás szeptembertől a Belvárosi Színházba költözik.

Hernádi Judit, Gyabronka József, Cseh Judit/ Szentendrei Teátrum – Orlai Produkció / Becéző szavak / Fotó: Deim Balázs

Villáminterjú Kocsis Gergellyel és Horváth Illéssel:

Melyikőtök mennyire érzi magát olyan embernek, akinek fontos, hogy övé legyen az “utolsó szó”?
Kocsis Gergely: Nem érzem magam ilyennek, át is adom a szót Illésnek.
Horváth Illés: ….én meg neked, hisz mégis te ülsz most abban a “székben”, legyen most tiéd az utolsó szó.

…és ha rendezni kell, vagy ha színészként épp nem értesz egyet egy instrukcióval?
Horváth Illés: Ilyen ebben a próbafolyamatban nem nagyon volt: lásd, tegnap este a próba után valami kapcsán megjegyeztem, hogy én ezzel nem értek egyet, majd két mondattal később kompromisszummal fejeztük be ezt a “vitát” – már-már idillinek mondható állapot.
Kocsis Gergely: Békés embernek tartom magam, nem szeretem a feszültséget, kompromisszumra törekszem, nem is igen merült fel a konfliktus lehetősége. De a hátralévő három napban megpróbálhatunk még esetleg valami feszültséget gerjeszteni…
Horváth Illés: …aggasztóan harmonikus volt a próbafolyamat.

A feszültség csak pejoratív lehet?
Kocsis Gergely: Sok nagyszerű kollégánál tapasztalom, hogy őket a feszültség megtermékenyíti, ihletforrás náluk – ehhez én gyengének tartom magam.

Horváth Illés, Péter Kata / Szentendrei Teátrum – Orlai Produkció / Becéző szavak / Fotó: Deim Balázs

A Becéző szavakban milyen fajta feszültség kap teret, hogyan válik a feszültség rendezővé benne?
Kocsis Gergely: Remélhetőleg folyamatosan feszültség izzik ebben a darabban, ami abból adódik, hogy egyes emberek már-már az aggódó, féltő, fojtogató szeretetig elmenően próbálnak szeretni, gondoskodni a másikról, merő jó szándékból… Lehet fojtogató szeretetnek, energia-vámpírságnak is nevezni ezt, amelynek a feszültsége végig ott vibrál majd az előadásban, azt reméljük.
Horváth Illés: Visszatérve még az előző kérdésre, hogy jó-e vagy sem a feszültség – vannak alkotók, akiket doppingol a feszültség, mint ahogy egy cápa elől is gyorsabban úszik el az ember: képes megugrani tőle saját magát, egyre jobbat, nagyobbat alkotni. Ahogy megvan a veszélye annak is, hogy egy harmonikus, nagy cigizésekkel, beszélgetésekkel tarkított próbafolyamat végén mégis meglepődünk: most akkor miért lett ez ekkora szar? Ez is, az is benne lehet a pakliban: a jó avagy a rossz hangulat egy próbafolyamat alatt nem feltétlenül determinálja a végeredményt – lehet ez tehát csapdahelyzet is.

Horváth Illés, Péter Kata / Szentendrei Teátrum – Orlai Produkció / Becéző szavak / Fotó: Deim Balázs

Van személyes érintettségetek ilyen fajta fojtogató szeretet kapcsán?
Kocsis Gergely: Egyszerre vagyok gyermek is, szülő is, így mindkét felén ott vagyok ennek a történetnek, sokszor érzem is a személyes megszólítottságot a darab során – egy ilyen darabhoz persze mindenki talál valamilyen kapcsolódási pontot.
Horváth Illés: Emberspecifikus darab, amelynek viszonyait már mindenki megtapasztalhatta a saját családi, párkapcsolati életében. Sok kapcsolódási pontot találni benne, és a darab, az előadás nagy érdeme is remélhetőleg az lesz, hogy ezeket kellő hétköznapisággal, amolyan egyszerű, de nagyszerű módon szeretné tálalni majd. Nincsen benne semmi forszírozottság, generált feszültség, semmi sallang. Ezért is szerettem ezt a próbafolyamatot, a többiekkel való munkát, mert emberek tudtunk benne maradni – remélem ez majd a színpadon is látható lesz.

Hernádi Judit, Péter Kata / Szentendrei Teátrum – Orlai Produkció / Becéző szavak / Fotó: Deim Balázs

Akkor maga a darab is mentes lehet a nevelő szándéktól, a tükörtartástól, gondolom…
Kocsis Gergely: Abszolút mentes ezektől – ez egy egyszerű történet, egyszerűen előadva – bár mindenki találhat benne tükörcserepeket, vagy azért, mert hasonlókat már maga is átélt, vagy mert szeretné elkerülni az efféle helyzeteket.

(…)

Folytatást a Pótszékfoglalón talál.

Leadfotó: Véner Orsolya, potszekfoglalo.hu