Járó Zsuzsa monodrámájával indul a Kultkikötő következő hétvégéje

2019 július 18. csütörtök, 8:07

Magyarországon először a balatonföldvári Kultkikötőben mutatják be Dennis Kelly 23 perc című darabját.

A Kultkikötő ajánlója:

A soron következő hétvége – ami a Kultkikötőben rendszerint már csütörtökön elkezdődik – egy országos bemutatóval és egy mágikus nyár megidézésével indul: a 23 perc című monodráma premierje és Török Ádámék múltidéző koncertje után a Balatonra érkeznek a humor nagyágyúi is, de a legendás kellékes, Kisspisti is mondja majd a magáét…

23 perc (ORSZÁGOS BEMUTATÓ)
DÁTUM: 2019.07.18. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

Először a balatonföldvári Kultkikötőben mutatják be Dennis Kelly egyszerre humoros és szívbemarkoló darabját. A 23 perc egy szerelem története. Egy karrier története. Egy család története. Egy anya története. Szereplője, akit Járó Zsuzsa kelt életre kemény, céltudatos nő, aki komoly munka és némi szerencse árán jutott el a sikerig – és akivel megtörtént az elképzelhetetlen. A 23 perc nemcsak egy különleges nő történetét meséli el, hanem egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk.

„Egy monodráma ívének a megszületése nem olyan, mint egy többszereplős darabé, ez sokáig az előadó fejében él csak. Rengeteg instrukciót adok a próbákon, de ezek eredménye nem mindig látszódik azonnal. Aztán egyszer csak összeáll, és kitör valami elképesztő erővel. Ehhez persze kell a megfelelő előadó. Amikor először olvastam a darabot, egyértelmű volt, hogy ez Járó Zsuzsa lesz a 23 percnél” – mondta a rendező, Keszég László.

Járó Zsuzsa / Fotó: Orlai Produkció

50 év rock – Török Ádám & MINI
DÁTUM: 2019.07.18. 21.00
HELYSZÍN: BADACSONYTOMAJ

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a nyár egyik leghangulatosabb koncertje következik Badacsonyban. A legendás MINI indulása óta ugyanis éppen 50 év telt el. Erről, és 1969 mágikus nyaráról emlékezik meg a csütörtöki koncert a Badacsonytomajban található FrissTeraszon, amit vélhetően még különlegesebbé tesz, hogy az együttest éppen itt, Badacsonyban, a Tátika presszóban ismerhette meg a közönség.

„Budapest belvárosból itt gyülekeztek a hippik, egy kis vályogházban és együtt laktak a zenészekkel egy csodálatos időszakban Woodstockkal egy időben…” Fél évszázaddal később Török Ádám, a rock-blues fuvolistája, énekese, dal- és szövegírója, zenei szervezője, a műfaj hazai „ősmotorja” áll ugyanitt színpadra, hogy a fiatal és kipróbált muzsikusokból álló MINI-vel megidézze azt a bizonyos nyarat, egyúttal bebizonyítsa, hogy zenéjük korosztálytól függetlenül mindenkire hatással van.

A humor nagyágyúi a Kultkikötőben
DÁTUM: 2019.07.18-20.
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR, BALATONFENYVES, BALATONFÖLDVÁR

A soron következő hétvégén a szokásosnál is több szerep jut a nevetésnek: a Kultkikötő déli parton található helyszíneire sorra érkeznek a humor nagyágyúi: elsőként július 18-án, Balatonbogláron Vida Péter és Aranyosi Péter közös estje, „A miskolci gyökerek”. A két humoristában nem csak az a közös, hogy mindketten Karinthy-gyűrű díjasok… Hogy mi mindenben hasonlítanak még? Kiderül a 90 percből, amit – néha – együtt töltenek a színpadon.

Egy nappal később, július 19-én, Dumaszínház társulatának tagjai, Beliczai Balázs és Janklovics Péter lépnek fel Balatonfenyvesen, hogy aztán július 20-án, Balatonföldváron Benk Dénes, Csenki Attila, és Felméri Péter Szex és más tabuk című, szókimondó műsorukban „kidumálják a szex, a vallás, a melegek és a homofóbok világát, beszéljenek a nyugdíjasokról, a kéregetőkről, a gyereknevelésről, a hülye gyerekekről és a hülye szülőkről is”. Mindenről tabuk nélkül.

CSÜTÖRTÖKÖT MONDOK? – KissPista önálló estje
DÁTUM: 2019.07.20. 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

KissPista tavaly Balatonföldváron mutatkozott be önálló estjével. Az alkotó által a „monovígjáték” műfajába sorolt előadás azóta több fesztiválra is meghívást kapott. A Csiky Gergely Színház legendás kellékese éppen 10. alkalommal mond csütörtököt – ezúttal szombaton. És hogy miről szól és kinek ajánlja az ezeken a kitüntetett estéken kellékesből színésszé változó KissPisti előadását?

„Azoknak semmiképp, akik már láttak olyan színházi estet, ahol az egyedüli szereplő, egy kellékes volt. Egy igazi kellékes. Olyan, akinél többet csak kevesen tudhatnak a kaposvári színház elmúlt 30 évéről. Mert ő, (bár csak a háttérben,) de átélte. És van miről mesélnie. Csak mondja, mondja a magáét. Önök pedig, hölgyeim, és uraim, sokat fognak nevetni is. Mert, ahogy mondani szokás: Színház az egész világ. De ő azt is tudja, miközben a kulisszák mögé terelgeti nézőit, hogy a Színház, nem szelíd intézmény! És ennek időnként hangot is ad. A teljesség igénye nélkül mesél Pogány Jutkáról, Koltairól, Csákányi Eszterről, Nagy Viktorról, Mohácsiról, Babarczyról, és Mellesleg Andreáról is.”