“A táncnak már Miskolcon is van közönsége” – Kozma Attila a Horizont fesztiválról

2019 július 19. péntek, 11:44

Harmadszor rendezték meg idén Miskolcon a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A fesztivál művészeti igazgatóját kérdezte sikerekről, kihívásokról a Tánckritika.

“Én szeretném, ha a fesztivál a sokszínűségéről lenne ismert, hogy azért érdemes hozzánk látogatni, mert akár stílus szempontjából is különböző előadásokat lehet látni. A legfőbb kihívás, hogy sikerül-e az adott lehetőségekhez képest a legszínesebb programot összeállítani. Fontosnak tartanám, hogy a fesztivál ne legyen egy zárt sziget, ki tudjunk mozdulni a színház kereteiből, az off-programok, beszélgetések, társművészetek jelenléte nagyszerű lenne” – fejtette ki az interjúban Kozma Attila, aki azt is hozzátette, a táncnak már Miskolcon is van közönsége, de kétségtelen, hogy a „kortárs” mint hívó szó, még mindig kicsit nehezen mozgósít. 

Kozma Attila az egyik szakmai beszélgetésen

 “Jó kapcsolatunk van a helyi iskolákkal, egészen alsó tagozattól a gimnáziumig, be kell hoznunk a gyerekeket, és a fiataloknak is találni kell olyan programot, amellyel sikerül felkelteni az érdeklődésüket, és kizökkenthetjük őket a „komfortzónájukból”. A gyerekprogram nem biztos, hogy klasszikus értelemben vett előadás kell legyen” – vélekedett Kozma Attila.

Arról is beszélt, hogy a jövőben még a társművészetek jelenlétét is szeretné valamilyen formában pótolni. “Szeretném, ha intenzívebben lennénk jelen a városban, legalább itt, a színház körül az utcákat is birtokba kellene vennünk. Szívesen nyújtóznánk túl a város határain is, mádi borász ismerőseimmel ez ügyben már el is kezdtem tárgyalni. Mutattak olyan helyszíneket, ahová kiválóan tudnánk programokat kihelyezni, de azt, hogy mit mutatunk be ezeken a helyszíneken, okosan kell összeválogatni. Nagyon remélem, hogy ez jövőre már működhet” – nyilatkozta Kozma Attila.

A teljes interjú itt olvasható.