Nyári fesztiválokon a Szkéné előadásai

2019 július 19. péntek, 10:14

A Szkéné Színház két idei bemutatója is szerepel a nyári művészeti fesztiválok programján: augusztus 1-jén A lány, aki hozott lélekből dolgozott vendégeskedik az Ördögkatlanon, augusztus 7-én pedig a Woyzeck látható a szegedi Thealter műsorán.

A lány, aki hozott lélekből dolgozott / Fotó: Mészáros Csaba

Szabó Máté rendezése, A lány, aki hozott lélekből dolgozott két alkalommal is várja az érdeklődőket – délután 3-kor, illetve este 7-től – Beremenden. A Nézőművészeti Kft., a Szkéné Színház, illetve az Ördögkatlan Produkció közös előadása immáron a harmadik Háy-darab repertoárunkon – a Nehéz, illetve a A halottember után –, ezeket a produkciókat pedig az író mellett az alkotógárda is összeköti, hiszen Mucsi Zoltán állandó szereplőként van jelen a Háy-előadások életében.

„Itt pszichiáterként megértő, szinte (de csak szinte!) derűs, joviális természetességgel sorolja a nő életének állomásait, idézi fel beszélgetéseiket. Nem cinikusan, inkább mintha egy természeti törvényszerűségről adna számot. Innen lép át időnként az apa, a férj vagy a plasztikai sebész szerető karakterébe. Ezek az oda-vissza váltások nagyon pontosak és természetesek. Nincs ma színész, aki jobban értené és érezné a Háy-szövegek lüktetését és belső igazságát, mint Mucsi Zoltán” – írja Turbuly Lilla az Art7-en.

A korábbi Háy-előadásokhoz hasonlóan A lány, aki hozott lélekből dolgozott ugyancsak olyan a központi kérdéseket tesz fel, minthogy lehetséges-e elkerülni saját sorsunkat, mekkora felelősségünk lehet egy másik ember életében, vagy hogy mi az a pont, amikor az illúzió mögött muszáj meglátunk a valóságot. A lehetséges válaszok ezúttal a generációról generációra öröklődő elfojtásokban gyökereznek, vagyis azokban a frusztrációkban, amelyektől látszólag lehetetlen megszabadulnunk:

„(…) szerintem is ez a legnagyobb nehézség, hogy mindannyian hozunk valamit magunkkal otthonról. S mivel ezek nagyon mély és zsigeri élmények, tanultságok, s nem kevésszer genetika is, nehéz felfedeznünk, mit hozunk, s abból a csomagból mit kéne azonnal a kukába vágni. Holott ebben csak mi tudunk segíteni önmagunkon, s ez a mi alapvető felelősségünk” – nyilatkozta Háy János a Dunszt.sk-nak.

Woyzeck / Fotó: Slezák Zsuzsi

Augusztus 7-én a Szkéné másik őszi bemutatója, a Woyzeck lesz műsoron a Thealter keretében. A szegedi fesztivál évről évre a színházi élet megújuló arcát kívánja megmutatni a közönségnek, így Hegymegi Máté rendezése tökéletesen illeszkedik a célkitűzésbe, hiszen az előadás különlegessége, hogy a főszerepeket két egyetemista színész, Tóth Zsófia és Major Erik játssza.

„Woyzeck teljesen elfogadja a sorsát, erkölcsi kérdéseket nem is tehet fel, mert számára az első és egyetlen dolog a megélhetés. Nem mondhat nemet. Kicsit olyan, mint mi, egyetemistaként ebben a szakmában. Mennie kell és csinálnia, amit lehet” – mondta Major Erik Gyürke Kata interjújában.

A két fiatal révén az alkotók egy erőteljes generációs olvasatot is belekódoltak a sokrétű költői szövegbe, amely még tragikusabbá teszi a főhős magányát és kirekesztettségét. Büchner szilánkos, töredékekből összeszőtt története ugyanis a lét peremén tengődő, kapaszkodó nélkül maradt, önmagát jóvátehetetlenül elveszejtő ember sűrű drámája, amely nem csak az elkövetett bűnhöz, hanem önmagunkhoz való viszonyunkhoz is kérlelhetetlenül rákérdez.

Woyzeck / Fotó: Slezák Zsuzsi

„A Hegymegi Máté által rendezett produkció kiváló csapatmunka, éles és fényes, mint a kés, metsző, mint a borotva, s mindeközben merő költészet, minden összetevőjét illetően” – írja Gabnai Katalin az ART 7-en.

A Woyzeck és A lány, aki hozott lélekből dolgozott a 2019/20-as évadban újra látható lesz színházunk műsorán.