Különleges Don Juan a felújított Újszegedi Szabadtérin

2019 július 21. vasárnap, 7:00

Moliére humoros, filozófiai kérdéseket feszegető darabjával nyit a megújult Újszegedi Szabadtéri Színpad, amely a nyár folyamán Brecht Koldusoperájának feldolgozásával és varázslatos mesebalettel, a Hófehérke és a hét törpével is csábítja a nézőket a romantikus hangulatú, ligeti játszóhelyre.

A Szegedi Szabadtéri ajánlója:

Moliére Don Juan-ját láthatják a nézők először az idén nyáron minden eddiginél jobb technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Két év kényszerszünet után – melyre a liget rekonstrukciója miatt volt szükség – ismét birtokba veheti a közönség a hangulatos színházi helyszínt. Ezt a színpadot a Szegedi Szabadtéri Játékok “kisszínpadaként” szokták emlegetni a szervezők, ám csak nevében “kicsi” a ligeti játszóhely.

A műszaki újításoknak köszönhetően a művészek ettől az évtől új színpadpadozaton játszanak, amely alkalmas minden műfaj, így a balett kiszolgálására is. Oldalszínpaddal és két színpadi világítási toronnyal, hozzájuk kapcsolódó világítási hidakkal egészült ki a már meglévő tér és technika, emellett három torony kapott helyet a nézőtéren is. Mindez a Dóm téri játszóhelyhez hasonló, profi világítástechnikát tesz lehetővé. Az új beszerzések mindegyike mobil eszköz, tehát nyár végén elbontható.  

A nyitóelőadás már a bemutató előtt felkeltette a közönség érdeklődését, a Don Juanra szóló jegyeket olyan iramban kapkodták el, hogy meg kellett nyitni a főpróbát is a nézők előtt. A hivatalos premiert megelőző alkalommal már hatalmas sikert aratott a darab csapata: a közönség több alkalommal is nyíltszíni tapssal jutalmazta a színművészeket. A produkciót július 21-én, vasárnap is láthatják a nézők Újszegeden.

A címszerepet a szegediek egyik nagy kedvence, Jakab Tamás játssza, partnere többek között Csákányi Eszter, Kulka János, Bodrogi Gyula, Sorbán Csaba és Zsótér Sándor lesznek. Moliére mély filozófiai kérdéseket és humort is vegyítő darabját különleges látvánnyal vitte színre a rendezőpáros, Herczeg T. Tamás és O. Horváth Sári. Hatalmas, operai jellegű díszlettel és számtalan meglepetés látványelemmel dolgoztak. A látványt Bianca Imelda Jeremias álmodta meg. A fényekkel, hanghatásokkal is különleges atmoszférát teremtenek, és emellett erős a hatása Szirtes Edina Mókus zenéjének is.

“Az élet különböző kalandokat, kísértéseket vet elénk, de az ezekkel és önmagunkkal való szembenézés már nem egyszerű játék, erről szeretnénk beszélni a darab segítségével – mondja a ma esti premier kapcsán Herczeg T. Tamás. – Rendezőtársammal abban hiszünk, hogy a műnek megszólalni nem feltétlenül a színpadon kell, sokkal inkább a nézőben. Az érzetek megfogalmazására törekszünk.”

A Don Juan után Brecht népszerű zenés darabját, a Koldusoperát láthatják a nézők, benne Bicska Maxival és az elmaradhatatlan Cápadallal. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal közös bemutatót Bocsárdi László, a romániai magyar színházi élet egyik legjelentősebb alkotója viszi színre augusztus 2-án, 3-án, és 4-én.

Családi szórakozást is ígér idén Újszeged – ahogy azt a Szabadtéri Játékok kisszínpadától már megszokhattuk -, méghozzá a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettel. Ifj. Harangozó Gyula világsikerű rendezése, Kocsák Tibor elragadó zenéje és Kentaur meglepetésekkel teli díszlete csodákkal ajándékoz meg kicsiket és nagyokat is. Az előadást négy alkalommal láthatják a nézők: augusztus 16-án, 17-én, 18-án és 19-én.