“A lyukak betömködésére lesz elég a támogatásunk” – Barnák László és Horgas Ádám a szegedi színházról

2019 július 22. hétfő, 7:44

Többletfeladatot látnak el, a vidéki nemzeti színházak közül mégis az egyik legcsekélyebb támogatást kapja a Szegedi Nemzeti Színház. Barnák László főigazgatót és Horgas Ádám művészeti vezetőt a 24.hu kérdezte.

A 24.hu cikkéből:

Ebben az évadban harmincezerrel, egy kisváros lakosságát kitevő nézőszámmal növelték a színház látogatottságát. Arra a kérdésre, hogy kaptak-e érte legalább egy vállon veregetést, Barnák László elmondta: “Sok néző jelezte, hogy nagyon tetszettek az előadásaink, és örömmel járnak újra a Szegedi Nemzetibe. Korábban nem volt az általános iskola felső tagozatosainak szóló színházpedagógiai program, mi összeállítottunk egyet, és új, fiatal nézőket is sikerült bevonzanunk. Ilyenfajta vállon veregetéseket kaptunk a közönségtől. A fenntartó részéről annyi elismerést kaptunk, hogy az évadzárón megjegyezték: látják, maximálisan teljesítettük a kitűzött célunkat. Érzékelik, hogy van pezsgés a színház körül, nehéz jegyet szerezni az előadásainkra, mert hál’ istennek teltházasak.”

Horgas Ádám, Barnák László

A direktor hozzátette: 130 millió forintot kértek a kieső TAO helyett, de csak 95 milliót ítélt meg a minisztérium. “Lehet úgy nézni, hogy ez az elmúlt három év átlagának megfelelő összeg, és akkor tulajdonképpen teljesítették, amiről korábban szó volt, de a többi vidéki nemzeti színháznak adott támogatással összehasonlítva az sejlik fel, mintha más szempontot tartottak volna szem előtt, nem a teljesítményünket. A közszolgáltatási szerződés értelmében három saját opera vagy tánc-, balettelőadást kell bemutatniuk a vidéki nemzetiknek, ez nálunk kiemelten teljesül, hiszen három teljes igényű opera- és két kortársbalett-bemutató van. Mi többletfeladatot látunk el, ennek ellenére a vidéki nemzeti színházak közül majdnem a legcsekélyebb támogatást kaptuk” – mutatott rá Barnák László.

“Indoklás nem volt. Azt sem lehet tudni, hogy milyen szempontok alapján és személy szerint kik osztották szét a pénzt. Csak pletykaszinten vannak információink, semmiféle kézzelfogható adat nem áll rendelkezésünkre. Színházvezetőként is nehéz nyomon követni ezeket a folyamatokat, már az is kérdés, hogy kinek tehetnénk fel a kérdéseinket” – hangsúlyozta a szegedi színház igazgatója.

Barnák László az interjúban azt is elmondta, csak a lyukak betömködésére lesz elég a rendelkezésükre álló pénz. “Semmilyen fejlesztést nem tudunk elvégezni. A Szegedi Nemzeti Színházban – egy nyílászárócsere, illetve egy fűtési korszerűsítés kivételével – harminchárom éve nem volt felújítás, miközben nagy az amortizáció. A romló körülmények között nagyon nehéz megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtani a naponta megforduló több száz embernek. A pénz, amit kapunk, csak arra elég, hogy a kifizetetlen számlákat kiegyenlítsük. Görgetjük magunk előtt a tartozásainkat, és folyamatosan elnézést kérünk” – fogalmazott a direktor.

A teljes interjú itt olvasható.