Esztergomban a Csíksomlyói passió – Ingyenes előadás a bazilikánál

2019 július 29. hétfő, 9:08

Az esztergomi bazilika azaz a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház előtti térségben, szabadtéren lesz látható a produkció a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével – jelentették be a társulatok vezetői a hírt Esztergomban tartott sajtótájékoztatójukon.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A darabot rendező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy már a passió színházi műsorra tűzésekor készültek a szabadtéri bemutató lehetőségére. Csíksomlyón 25 ezer ember látta az előadást, és az első magyarországi szabadtéri állomásként, kultikus helyszínként választották az esztergomi bazilika előtti teret.

Ahogyan a csíksomlyói nyeregben – Esztergomban is három színpadon játsszák majd a darabot, de lesz két hatalmas kivetítő is, hogy mindenki jól láthassa az előadást. Az előadás célja, mondta, hogy “a néző megélhesse a krisztusi hitet”. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az előadás ingyenes, “azért, hogy eljöhessen mindenki, aki érzi azt a láthatatlan köteléket, ami keresztény és magyar között van”.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere örömének adott hangot, hogy a több mint 30 éves Várszínház minden évben tud újat nyújtani, és lélekemelő előadásokat hozni Esztergomba. A város önkormányzata igyekszik minél több segítséget nyújtani ehhez. A Csíksomlyói passió előadása a bazilika előtt, a Várhegyen, Szent István városában az eddigi évadokhoz képest is különleges élményt ad majd az idelátogatóknak.

Az előadás társrendezője Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. Tőle egyebek között azt tudtuk meg, hogy a társulata mellett további anyaországi és felvidéki néptáncosok is részt vesznek az előadásban – Budapestről és a felvidéki Zselizből érkeznek. Nemsokára elkezdődnek a próbák isamelyre már most készülnek.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az Esztergomi Várszínház igazgatója, Horányi László hozzátette, a bazilika előtt bemutatott darabot a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető előadásának szánják, “remélve, hogy a produkció segít megérteni a Krisztus által bemutatott utolsó vacsora áldozatának lényegét”.

A sajtótájékoztatón megidézték a csíksomlyói Nyeregben tartott előadást is. “Életem meghatározó élménye volt. Ahogy most az ottani előadáson készült fotókat néztük, felidéződött bennem, ahogy a csíksomlyói próbákon beszélgettünk arról is, hogy a pápa itt fog majd szentmisét tartani. És vasárnap, amikor a televízióban követtem Ferenc pápa beszédét, az jutott eszembe, hogy mi is ott álltunk, ahol ő – nagyon izgalmas, furcsa érzés, mesélte Schnell Ádám, aki Annás főpapot alakítja a történetben.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az előadás eredeti csíksomlyói szövegek, 18. századi ferences iskoladrámák, Szőcs Géza Passió című műve és Berecz András ének- és mesemopndó gyűjtései alapján szüetett meg.

Passió Esztergomban címmel a produkció saját oldala is elkészült a Nemzeti Színház honlapján, ahol további információkat találnak a 2019. augusztus 19-én látható ingyenes előadásról az esztergomi Bazilika előtt.