Kutyaportéka a Thealteren – Szociológiai kutatásból készült etnodráma

2019 július 30. kedd, 7:00

Idén nyáron ősbemutatóval indul a THEALTER.

A Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció együttműködésében kerül színre a Kutyaportéka – kisvárosi kórkép, mely az idei POSZT alkalmával a legjobb dramaturgnak járó elismerést besöprő Gábor Sára darabja, egyben az V. TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása.

A szöveg egy kelet-magyarországi kisváros életéből táplálkozik, valós tapasztalatokra építve, de fiktív szereplőkkel. Barcsai Bálint rendezésében a szerepeket Bánfalvi Eszter, Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté és Szabó Zola alakítják. 

“A szociológus, Bazsalya Balázs, akivel együtt dolgoztunk, mondta mindig, milyen fantasztikus történetekkel és szövegekkel lehet találkozni az ország legkülönbözőbb részein, és mennyire hiányzik ez a színházból, az előadásokból” – nyilatkozta a Tiszatáj Online-nak Gábor Sára.

Gábor Sára író-dramaturg

“Részben ebből indult a gondolat, hogy használjuk azt a nyelvi és történeti gazdagságot, ami körülvesz bennünket. Az már módszertani kérdés: mi van akkor, ha egy ilyen típusú interjúanyagot, úgy kezelünk, mint egy regényt, és azt adaptáljuk drámai formába. Amúgy ennek van műfaja Amerikában: etnodráma és etnoszínház. Az etnográfia, azaz a néprajz és a dráma, színház kifejezések mozaikszava. Ez fejezi ki leginkább azt, amit mi most csinálunk, mert miközben használjuk, alapozunk a kutatási anyagra, közben fikcionalizáljuk. Amit a nézők látni fognak, nem egy verbatim, szó szerinti anyag, hanem valamilyen százalékú keveréke annak, amit mi ezen a településen láttunk, hallottunk, és annak, ahogyan én ezt utána átírtam drámai formába” – tette hozzá. A teljes interjú itt olvasható.

Ajánló a darab elé:

„Pásztor: Isten bevezetett a cigánysorba, hogy megmutassam, mit jelent igazán, képmutatás nélkül szeretni. Testvérem, megtértél már Istenhez?
Elemér: Nem.
Cápa: Töki, térjé’ meg. Nagyon jó!
Halálka: Egész másabb azóta az élet.
Elemér: Másabb?
Cápa: Van értelme. Nem iszunk, nem cigizünk, megyünk a Boschba dolgozni.
Elemér: És azt se csináljátok?
Cápa: Nem-nem. Asse.
Pásztor: Istennek nem tetsző a cuccozás. Öl, butít, nyomorba dönt.”

Volt egy kút. Beledöglött egy ló. Bebüdösödött. Azt mondják, innen kapta a kisváros a nevét: Büdöskút. Azt is mondják, hogy a zsidók ugráltak bele a háborúban. Meg azt is mondják, hogy a cigány férfiak odaszöktették a lányokat, mert a kút aljából nyílik a város alatti kanyargós kazamatarendszer. De azt nem mondja senki, hova is futnak a földalatti utak. Máshogy nem is lehet tán megtudni, csak ha mi is beugrunk a kútba.

Egy kelet-magyarországi kisváros lakóival beszélgettünk. Nem botrányt kerestünk, hanem kíváncsiak voltunk, milyen az élet egy ilyen településen, mik a problémák, törésvonalak. Kutatásunk során egy szociológus segített eligazodni a terepen. A polgármestertől eljutottuk az uzsorásig, a református lelkésznél ült a csapat egyik fele, míg a másikat egy szabadkeresztény szekta pásztora térítette, a cigánysorról pedig a cukrászdába siettünk, hogy elcsípjük a település utolsó zsidó lakóját. Megtapasztaltuk ennek a világnak az anomáliáit, beleláttunk a szépségeibe és a keserveibe. Ebből a közös élményből – történetek, alakok, helyzetek együtteséből – formálódott a képzelet szülte Büdöskút és lakóinak története.

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, MASZK Egyesület (Szeged), FÜGE Produkció, TITÁNium Színházi Projekt

Alkotók

Szereplők: Bánfalvi Eszter, Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Szabó Zola
Író, koncepció: Gábor Sára
Látványtervező: Fekete Anna, Illés Haibo
Zenész: Horváth Dániel
Dramaturg: Varga Zsófia
Szociológus: Bazsalya Balázs
Rendező munkatársa: Péter Benjámin
Produkciós menedzser: Szőke Tímea
Rendező: Barcsai Bálint

Mikor, hol látható az előadás?
Augusztus 2-án, pénteken, 19:00-20:30
Helyszín:Régi Zsinagóga