Besenczi Árpád: “Szó szerint teljes megújulást várok”

2019 július 31. szerda, 12:05

A régi-új igazgató immár harmadik ciklusát kezdi meg 2020 februárjában az intézmény élén.

A következő évadban a teátrum 6 nagyszínpadi produkciót mutat be, ifjúsági, valamint stúdiószínpadi előadást is műsorra tűz, törekedve a műfaji sokszínűségre, olyan színészek és rendezők közreműködésével, mint például Csiszár Imre, Eperjes Károly, Koltai Róbert és Sasvári Sándor – számolt be a Magyar Nemzet.

A személyét ért korábbi támadásokért és arról, hogyan gondol vissza a kezdeti időkre, Besenczi Árpád elmondta: “Már régóta nem foglalkoztat ez a kérdés, és elégtételt sem érzek, mert a gondolataim nem a múlton járnak, hanem a jelenen és a jövőn. Természetesen az elején kicsit bántott a sok nemtelen támadás, de az eredmények engem igazoltak, illetve igazolnak. Tettem és azóta is teszem a dolgomat, aminek meg is van a gyümölcse, hiszen az intézmény egyre népszerűbb, egyre látogatottabb lett. A bérletesek és az előadások számát néhány év alatt megdupláztuk, jelenleg tizenkétezer bérletesünk van, s az elmúlt igen sikeres, izgalmas és mozgalmas évadban háromszázhatvan előadást tartottunk. (…) Az elmúlt öt év pedig egyértelműen arról szólt, hogy évről évre több lett a bérletesünk, méghozzá nemcsak Zalaegerszegről és a megye településeiről, de még Szombathelyről és Szlovéniából is jöttek. Nagy örömünkre egyre több – mintegy 65 százalék – köztük a fiatal, ami igen figyelemreméltó adat.”

Besenczi Árpád szerint sikerük titka a műfaji és stílusbeli sokszínűség, illetve az is fontos, hogy a Tantermi deszka programjukkal sikerült megszólítani a fiatalabb korosztályt.

2020 februárjában jár le második ötéves mandátuma. A kérdésre, mit vár a jövőtől, úgy fogalmazott: “Szó szerint teljes megújulást. Az egykor művelődési házként szolgáló igen régi épületben nincs forgószínpad, elavult a fény- és hangtechnikánk, nincs stúdiószínpadunk sem. Lesz tehát bőven tennivalónk az elkövetkezendő években is. Mindenekelőtt elengedhetetlen a színház teljes felújítása, ami igen jelentős összegbe, több milliárd forintba kerül majd, és talán egy-két év múlva meg is kezdődhetnek a munkálatok. A tervek szerint a harmadik ciklusom végére már egy megújult, modern Hevesi Sándor Színházban várhatjuk nézőinket.”

A jövő évad terveiről itt olvashat.