“Felmutatni a jobbik részünket” – Bérczes László az Ördögkatlanról

2019 július 31. szerda, 8:04

Július 30-án kezdődött az idei Ördögkatlan összművészeti fesztivál. Bérczes László társszervezőt a Magyar Hang kérdezte.

A Magyar Hang cikkéből:

“Konfliktuskerülő ember vagyok, a feszültség, a nekibuzdulás, a nekikeseredés és a szándékok ütköztetése létezik, de háborúskodás nálam nincs és nem is lesz. Láttam már általam egyébként nagyra tartott rendezők próbafolyamataiban olyan pillanatokat, amikről tudtam, hogy ha én lennék ott színészként, akkor azon nyomban otthagynám az egészet” – mondta Bérczes László.

Bérczes László és Törőcsik Mari, az Ördögkatlan fővédnöke / Fotó: ordogkatlan.hu

“Én nem a főiskolán tanultam a rendezést, ragadt rám, főleg az a nagyon erős magyar pszichologizáló kisrealista színházcsinálás, amelyet többek között Ascher Tamás, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Paál István, Ács János képviselt. Azaz Szolnok, Kaposvár, Katona, és ehhez képest aggódtam, hogyan fogok én ezzel a szereposztással ‘kisrealistán’ rendezni” – mesélte az alkotó.

Bérczes László az interjúban elárulta, erős szorongást érez az Ördögkatlannal kapcsolatban. “Az, hogy tizenegyszer sikerült, nem jelenti, hogy tizenkettedszerre is menni fog. (…) De az is szorongató, hogy a közreműködők nagy része nemcsak dolgozik, hanem szívirányból jövő hobbitevékenységet végez és ez óriási felelősség. És igen, egyre nagyobb része a fesztiválnak az eleve a Katlanban, Katlanba készülő előadás, program, rendezvény. Ősbemutatók, amelyek csak ott láthatók.

Az Ördögkatlan társszervezője azt is elmondta, hogy mindig sokkal több az ötletük, mint amennyi megvalósul. “Szóval emiatt nem aggódom. De ezek az ötletek nem azért születnek, hogy zászlót lengessünk és az ‘élre álljunk’. Inkább azt szolgálják, hogy lehetőséget teremtsünk az emberi léptékű találkozásokra, és hogy felmutathassuk a jobbik részünket” – fogalmazott Bérczes László.

A teljes interjú itt olvasható.