Kárpáti Péter-darab Kőszegen – Bemutatták a Cinóber hadműveletet

2019 augusztus 02. péntek, 7:00

Augusztus 1-jén mutatták be Kőszegen Kárpáti Péter Cinóber hadművelet című darabját a Kőszegi Várszínház, a Soltis Lajos Színház és a KB35 Inárcs közreműködésében.

Fotó: Büki László

Ajánló a darab elé:

Egy apró utópisztikus birodalom új nagyhercege uralkodásának első lépéseként bevezetteti birodalmában a felvilágosodást. Az új hatalom kirekeszti az előző társadalmi rend kegyeltjeit: a racionalizmus jegyében betiltják a babonát és a mágiát, száműzik az összes varázslényt és tündért.

Némelyeknek azonban sikerül kényszerű illegalitásban az ország területén maradniuk. Rosebelverde, a tündér bosszút esküszik, eszközéül pedig a kis Zachest, egy torzszülött kiskölyköt választja. A hajszíne után Cinóbernek is nevezett kellemetlen természetű fiúcskából húsz év múlva egyetemi hallgató lesz, aki elindul beteljesíteni a végzetét. A sokoldalú tehetség illúzióját keltve nyűgözi le környezetét, és gyors lefolyású politikai karrier építésébe fog.

Cinóber felemelkedésével párhuzamosan azonban a valódi tehetségek perifériára kerülnek. Látszólag Boldizsár diák az egyetlen, aki képes átlátni rajta. Hamarosan azonban társra talál Egonban, a hétköznapjait portásként tengető illegális mágusban…

Fotó: Büki László

Nagy Péter István rendező az előadásról:

“A műben olyan alaptémák jelennek meg, mint a hatalom természete, elnyomók és elnyomottak dinamikus kapcsolata beleágyazva egy horrorisztikus elemeket tartalmazó mesevilágba. Kárpáti Péter: Cinóber hadművelet című feldolgozásában még élesebbé válik az alapanyag társadalompolitikai jellege: a világ kézivezérelt átalakítása a mondvacsinált racionalizmus jegyében. Erőteljesebben jelenik meg továbbá egyfajta abszurd társadalmi létélmény is, mely a világ kiismerhetetlensége, és az abban való eligazodás képtelensége révén Kafkával is rokonítja.

Minket elsősorban az folyamat érdekel, hogy a kirekesztettség milyen módon torzítja a személyiséget. Illetve, a darab által felkínált fordulatok révén a történet elején még üldözött és hányattatott sorsú Cinóberből hogyan válik szenvtelen és ostoba zsarnok, aki hasonlóan nyomorítja meg a környezetét, mint ahogy vele elbántak. Ezen felül szeretnénk Hoffmann szürreális világát a kortárs színház nyelvére lefordítva minél gazdagabban és részletesebben színpadra álmodni.”

Szereplők: Boda Tibor, Szlúka Brigitta, Tóth Ákos, Szivák-Tóth Viktor, Boznánszky Anna, Pesti Arnold, Kazári András, Bruckner Roland, Temesi Zsolt, Hajba Beatrix, Szivák-Tóth Viktor, Temesi Zsolt.

Zene: Fogl Noémi, Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos, Horváth Nóra. Dramaturg: Sándor Júlia. Látvány: Devich Botond. Kivitelező: Marton Miklós. Technikus, blog: Csula Emil. A rendező munkatársai: Nagy Zsuzsi, Stangl Franciska. Rendező: Nagy Péter István e.h.