“A művészet párbeszéd” – Szegeden a Koldusopera Bocsárdi László rendezésében

2019 augusztus 03. szombat, 15:50

Bertolt Brecht Koldusoperája (Háromgarasos operája) a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Tamási Áron Színház koprodukciójában, augusztus 2-án, 3-án és 4-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kerül bemutatásra, Bocsárdi László rendezésében.

Az elmúlt évek legnagyobb szabású produkciója, amely a társulat összes színészét bevonja, a Tamási Áron Színház első közös munkája a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Az előadást a 2019/2020-as évadban a sepsiszentgyörgyi közönségnek is alkalma nyílik megtekinteni, hiszen repertoárra kerül.

Az előadás rendezője, Bocsárdi László mesélt a Délmagyarországnak a produkcióról.

“A mű magyar nyelvterületen Koldusopera címen terjedt el. Mindhárom fordítás ezt használja, miközben a német eredeti Dreigroschenoper pontos fordítása Háromgarasos opera lenne. Ez a cím tartalmaz egy olyan önreflexív, ironikus gesztust, amely összhangban van a mű szellemiségével is, ezért sokkal szerencsésebb választásnak tartom, mint a romantikusabb ízű Koldusopera címet. Az utóbbi cím azért is problematikus, mert egyenlőségjelet tesz a brechtiweili átirat, és az annak alapjaként szolgáló, John Gay által írt 18. századi mű között, amelynek valóban Koldusopera volt a címe. A Háromgarasos opera legérdekesebb vonása viszont éppen az, hogy polemikus viszonyba kerül az alapművel, az ott megjelenő témákat egy mélyebb, analitikus, kevésbé naiv nézőpontból mutatja meg. Relativizálja az egyértelműnek tűnő viszonyokat, képes kirántani minket a fekete-fehér világkép kényelméből, s egy zavarba ejtő “szürke zónába” taszít. Brecht zsenialitása, hogy ehhez az aktushoz olyan formát is talál, amely elvárja a befogadótól, hogy ne csak fogyasztója legyen a történetnek, hanem társalkotója is” – nyilatkozta Bocsárdi László.

“Ez az attitűd a mai ember számára talán még nagyobb kihívást jelent, mint a korabeli nézőnek, ugyanis a mai populáris kultúra azt nevelte belénk, hogy kész üzeneteket fogyasszunk, mindinkább kritikátlanul. Ehhez képes Brecht arra emlékeztet minket, hogy a művészet egy párbeszéd. Az alkotók állítanak valamit, lehetőleg minél provokatívabb formában, a nézőtéren ülőket pedig ingerli ez az állítás, s arra ösztönzi őket, hogy a színpadon látottakról saját véleményt alakítsanak ki. Így a mű nem tartalmaz üzenetet” – fogalmazott a rendező, aki nem hisz abban, hogy a művészetnek egyértelmű üzeneteket kellene megfogalmaznia.

“Brecht tanított meg arra, hogy a színháznak nem kell reprodukálnia a valóságot, sokkal inkább egy dialektikus, polemikus viszonyt kell keresnie azzal. Vagyis a színház költészet, és nem a valóság imitációja. Úgy érzem, csakis innen olvasható a drámairodalom jelentős része, a sztanyiszlavszkiji hagyományon kivirágzott közép-kelet-európai színházi kultúra mégis gyakran megfeledkezik erről” – fejtette ki korábban Bocsárdi László a Revizor interjújában.

A Koldusopera előadásai szombaton és vasárnap is 21:00-kor kezdődnek az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. 

A  darab zenei koordinátora dr. Incze G. Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere és korrepetitora.

Az előadásban a rablógyilkos szerepében Erdei Gábort láthatjuk, aki a 2018/2019-es évadban a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadás tizenhárom éves kamaszának megformálásáért, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb mellékszereplőnek járó díjat az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásban alakított Császár Pál, valamint Rotics Kasszadra szerepéért.

Jegyek itt válthatók: 👇 👇 👇
http://bit.ly/szesza2019koldusopera

Forrás: Színház.org, Szegedi Szabadtéri Játékok, Tasz.ro, Revizor, Délmagyar