Kiírták a pályázatot a Pécsi Horvát Színház igazgatói posztjára

2019 augusztus 06. kedd, 15:11

Az Országos Horvát Önkormányzat azt is elvárja a leendő direktortól, hogy új utakat keressen a horvát közösség elérésére.

Pécsi Horvát Színház / Fotó: magyarepitok.hu

A Pécsi Horvát Színház 2017 végéig a pécsi önkormányzat alá tartozott, ám mikor kiderült, hogy a város költségvetésében többmilliárdos hiány alakult ki, akkor a városvezetés az elsők közt szabadult meg több kulturális intézményétől, így a Horvát Színháztól is, amelyet az Országos Horvát Önkormányzatnak adott el. A nyári színházi feladatokat – melyeket hagyományosan a Horvát Színház szervezett évtizedek óta – a pécsi önkormányzat a Pécsi Balettnek adta át.

A kiírás szerint az OHÖ “valódi horvát előadóművészeti szervezetet kíván fenntartani. Az új vezetőnek új utakat kell keresnie a horvát közösség elérése, az anyanyelvű színjátszás széleskörű bemutatása és a szakmai környezet ideális kialakítása érdekében országhatáron belül és túl. Az új elvárásoknak megfelelően a szervezet emberi erőforrás-gazdálkodását is újra kell strukturálni.”

Az OHÖ pályázata szerint “a színház működésével szemben támasztott elvárás alapja, hogy teremtődjön meg a magas színvonalon tovább élő népszínházi hagyományok és a kísérletezésnek is teret engedő, elmélyült műhelymunka harmonikus egysége. Ennek létrejöttében a mindenkori igazgatónak meghatározó szerepe, kiemelt felelőssége van.”

A pályázati felhívás július 31-én jelent meg a kormány honlapján, a jelentkezési határidő az ettől a dátumtól számított 30 nap múlva, azaz augusztus végén jár le. Az igazgatói pályázat nyertese 2020. február 1-től 2024. január 31-ig töltheti be a posztot.

A Pécsi Horvát Színházat 2009 óta Vidákovics Szláven vezeti.

Forrás: pecsistop.hu