“Ahol a mesélőre is lőnek” – A főnök meg én meg a főnök a Karneválszínházban

2019 augusztus 18. vasárnap, 7:00

A Ponyvaregénybe oltott commedia dell’arte, a Keresztapával keresztezett mágikus realizmus – Goldoni klasszikus vígjátéka, a Két úr szolgája mai olasz környezetben látható az idei Karneválszínházban Szombathelyen.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Ajánló a darab elé:

Truffaldino felcsap pizzafutárnak. Az első kiszállítás a tarantói maffia rettegett főnökéhez viszi – és a kapuban karambolozik a közeli város maffiájának rettegett főnökével. Itt végződhetne a történet. De van tovább, mert ez Olaszország. Eljegyzések, álruhák, félresiklott leszámolások, a szálloda szomszéd szobáiban lakó, egymást nem találó szerelmesek… És Truffaldino észvesztve rohan fel-alá, hogy hirtelen támadt két főnöke összes kívánságát teljesítse. Amitől mindenki csak egyre nagyobb bajba kerül.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

A Ponyvaregénybe oltott commedia dell’arte, a Keresztapával keresztezett mágikus realizmus – Goldoni klasszikus vígjátéka, a Két úr szolgája mai olasz környezetben, őrült és kacagtató színpadi mesében… Ahol a mesélőre is lőnek.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Kritikus szemmel az előadásról:

Goldoni a Két úr szolgája című komédiáját 1746-ban Antonio Sacco kérésére írta, mely az akkori kortársaknak szólt. Hogyan lehet aktualizálni egy több mint 270 éves darabot, hogy most is ütős legyen? Mai nyelvezettel, mai környezetben, mint ahogy ezt Hamvai Kornél az átiratában remekül meg is oldotta. Az úrból főnök lett, mely máris közelebb hozza a mai világot. A nézőtérre igyekezve a színpad előtt egy motorkerékpárba botlunk, benne slusszkulcs, ami sejteti, hogy használni is fogják. Valóban így is történik, Truffaldino (Jámbor Nándor) pizzafutárként igyekszik megkeresni a napi betevőjét, meg is kapja az első megrendelését, nem sejtve, hogy milyen baljós láncolatok sora indul el az életében. Pechjére a tarantói maffia rettegett főnökéhez kell elszállítania a pizzákat, és a maffiafőnök kapujában karambolozik egy másik város szintén rettegett maffiafőnökével. Kész is a komikus alaphelyzet, s hiába telt el annyi év, a közönség most is ugyanazokon nevet, mint Goldoni korában.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Mert mi kell a jókedvhez? Egy kis félreértés, cselszövés, álruha, szerelem, meghiúsított jegyesség, féltékenység, ügyetlen csetlés-botlás, szójátékok, rejtett vagy nyílt gúny. Réthly Attila rendező pontosan megtalálta azt az arányt, ahol a legjobban ki tudja fejezni a Ponyvaregény, a Keresztapa és a commedia dell’arte hangulatát a Savaria Karnevál közönségének elvárásaival ötvözve. Maffiatörténet nem létezhet pisztoly nélkül, elő is kerülnek a fegyverek, sőt, a csehovi elvnek megfelelően többször is elsülnek.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Ott van tehát Truffaldino, aki tulajdonképpen ártatlan, látszólag semmi más célja nincs, minthogy élve megússza ezt a szituációt, ám neki is megvan a magához való esze, az egymásról nem tudó két főnökének tett szolgálatait a maga javára kamatoztatja. Jámbor Nándor alakítása kiváló, ha kell naiv, tettei következményeitől megrémül, ha arra van szükség, akkor bátor (legalábbis a karaktere ezt akarja elhitetni), és az apróbb gonoszkodásoktól sem riad vissza.

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Bezerédi Zoltán Don Raffaelként igazi maffiafőnököt jelenít meg előttünk. Nyugodt, magabiztos, hidegvérű, a szíve mélyén mégis érző ember. Élvezet hallgatni minden egyes megnyilvánulását. Ott van a másik maffiafőnök, Nagy Cili, vagy ő talán mégsem az, akinek gondoljuk? Egy tény, határozott fellépésével felbukkan, és megpróbálja megakadályozni Clarice (Dunai Júlia) és Silvio (Balogh János) házasságát. Silvio elkeseredetten harcol szerelme visszaszerzéséért, újabb félreértésekre és humoros jelentekre adva alkalmat. Clarice szintén kétségbeesik, s ha már a Két úr szolgája és A főnök meg én meg a főnök összehasonlításánál tartunk, az eredeti darabban biztosan nem szerepelt a netről letölthető öngyilkos applikáció. Silvio apja, Lombardi (Jordán Tamás) egy másik embertípust tár elénk, aki behódol ugyan a maffiának, de csak éppen annyira, amennyire kell, továbbra is megvan a maga véleménye, ábrándja. (vaskarika.hu)

Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök
Fordította: Hamvai Kornél

Truffaldino/Jámbor Nándor, Beatrice/Nagy Cili, Don Raffael/Bezerédi Zoltán mv., Clarice/Dunai Júlia, Lombardi/Jordán Tamás, Silvio/Balogh János, Florindo/Orosz Róbert, Brighella/Mertz Tibor mv., Smeraldina/Gonda Kata, Mesélő/Peller Anna mv.

Jelmeztervező: Velich Rita. Díszlettervező: Réthly Attila. Súgó: Zsohár Amália. Ügyelő: Bors Gyula. Rendezőasszisztens: Solténszky Ráhel. Rendező: Réthly Attila.

Bemutató: 2019. augusztus 15., Megyeháza udvara