Öt új társulati tag érkezett Debrecenbe – Jövőre költözik a színház

2019 augusztus 21. szerda, 20:38

Debrecen polgármestere alig két hónapja, a Csokonai Színház Évadzáró társulati ülésén mutatta be a felújítás előtt álló teátrum látványterveit.

Gemza Péter / Fotó: Molnár Péter

Papp László elmondta: a Latinovits Színház belső kialakítása és a Csokonai korszerűsítése két olyan fejlesztési beruházás, amely meghatározza a város kulturális zászlóshajójának életét. Hozzátette azt is, hogy a Latinovits Színház fejlesztése lesz az első lépés. Ehhez a források rendelkezésre állnak, s a jelenlegi tervek szerint 2020 közepén kezdődhetnek a munkálatok. A Csokonai Színház rekonstrukciója kapcsán Papp László kiemelte, hogy ez év őszére lesznek kész a tervek, majd a költségek ellenőrzését követően indul a közbeszerzési eljárás.

A jelenlegi álláspont szerint nem a 2019/20-as évad közben, hanem az évadzárás után, nyáron költözik majd a színház. Az épületek átadása után a Csokonai Színház lenne a tradicionális színjátszás fóruma, míg a Latinovits a modern, kezdeményező, kortárs színjátszás helyszíne.

A felújítási munkálatok idején egyéb debreceni helyszínek: a Nagyerdei Stadion, a Lovarda és a DMK pódiumterme szolgálnak majd ideiglenes játszóhelyekként.

Fotó: Molnár Péter

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a nyári fellépések kapcsán elsőként A padlás sikeréről beszélt. A produkció a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján szerepelt. Kiemelt eseményként említette a Campus Fesztiválon való fellépést, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon való részvételt, ahol a Légy jó mindhalálig koncertszínházi változatát adta elő a színház társulata, s ahol hosszú évek után először volt operaelőadás (Figaro házassága).

A polgármester beszámolójához csatlakozva elmondta azt is, hogy a tárvezetők észrevételeit is figyelembe véve alakultak a színház felújításának végleges tervei, hogy ne csupán impozáns, hanem funkcionálisan is jól működő színházba költözhessenek vissza.

Papp László / Fotó: Molnár Péter

Az igazgató kiemelte azt is, hogy már az évad elején komoly feladatok előtt áll a társulat: szeptemberben elsején indul a Lear csapata a Vidéki Színházak Fesztiváljára, szeptember közepén az öt ország együttműködéséből született Transz/Missziók Fesztiválon képviseli két produkció, a Lear és a Mintapinty Debrecent és Magyarországot. Mindeközben a színház falai között megkezdődik négy produkció (Yerma, A Pál utcai fiúk, Don Quijote, Tosca) próbafolyamata, a nemzetközi nyitás jegyében külföldi rendezőkkel, tervezőkkel, alkotókkal. Gemza Péter kitért arra is, hogy a Csokonai idén is csatlakozik a Színházak Éjszakájához, lesz a Magyar Dráma Napjára dedikált program, és készülnek a MagdaFesztre is.

Öt új társulati tagot köszönthetett a színház: Horváth Julianna, Herczeg Tamás, Gelányi Bence, Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel is debreceni színész lett.