Félúton – Elkészült a zalaegerszegi színészekkel forgatott film

2019 augusztus 24. szombat, 10:02

Elkészült és augusztus végétől több vetítésen is megtekinthető a 17 éves Lendvai Kristóf új kisjátékfilmje. A Félúton című film forgatása júniusban öt napon át zajlott több zalai településen, a szereplők a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei.

A jelenleg 17 éves nagykanizsai gimnazista új filmje komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A 35 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie.

A Félúton című film szereplői: Bellus Attila, Besenczi Árpád, Czegő Teréz, Ecsedi Erzsébet, Hertelendy Attila, Lőrincz Nikol, Magyar Cecília és Szakály Aurél, a főszerepet Herold Levente alakítja. A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján Mészáros Gyula írta. Az angol fordítást Gelencsér Gábor és Márkus Ádám készítette.

A filmforgatás Zalaegerszegen, Letenyén, Kiskutason és Lakhegyen zajlott nem kevés kihívás mellett. Leginkább a 30 fok feletti kánikula nehezítette a részben szabadtéri felvételeket, de sikerült lezárt határátkelőn és utcákon forgatni, az autós jelenethez szakszerű vontatást biztosítani, ugyanakkor nem volt egyszerű például valódi telefont összetörni vagy egy kocsmát egész napra kiüríteni. A filmben elhangzik a zalaegerszegi Hellogramm együttes Még a csend is… című dala, felbukkan a szintén zalai Kaczor Feri egyik szerzeménye, a filmmel azonos című főcímdalt pedig a Záhonyból indult ZUP zenekar adja elő.

A film megvalósítását a nagykanizsai és a zalaegerszegi önkormányzat mellett többen is segítették, főként zalai cégek, intézmények és szervezetek. A film díszbemutatója 2019. augusztus 27-én, kedden 18 órakor lesz a zalaegerszegi Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban, majd augusztus 28-án, szerdán 18 órakor a nagykanizsai Cinema Nagykanizsában tartják a következő bemutatót, a következő hetekben pedig több más zalai városban is vetítik az alkotást.

Kristóf tavalyi filmje, a szintén zalaegerszegi színművészekkel forgatott Majdnem eltoltam különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén és a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, a XIV. Göcsej Filmszemlén versenyen kívül, díszvendégként mutatták be, illetve szerepelt a 6. Savaria Filmszemle és a 15. Vas-Film versenyprogramjában. Áprilisban – egyedüli magyarként ebben a kategóriában – bejutott az Egyesült Államokbeli West Chester International Film Festival 18 év alatti filmkészítők számára meghirdetett szekciójába, illetve beválogatták a londoni Lift-Off Film Festival First-Time Filmmaker versenyébe is.

A Majdnem eltoltam legújabb eredménye, hogy szeptemberben Komlón, a III. Hét Domb Filmfesztivál diákfilmes kategóriájában vetítik, illetve bekerült az 50. Alexandre Trauner ART/Film Festival válogatásába is. Az októberben Szolnokon tartandó fesztivál Panoráma szekciójában 28, túlnyomó többségében külföldi alkotással együtt szerepel a zalai kisjátékfilm.