Mesél a bécsi erdő – Fehér Balázs Benő ismét Nyíregyházán rendez

2019 augusztus 24. szombat, 7:00

Megtartották a Mesél a bécsi erdő olvasópróbáját, az előadást október 26-án mutatják be a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

Fotók: Móricz Zsigmond Színház

A Móricz Zsigmond Színház ajánlója:

„Én Európát már nem tartom semmire. Mert vagy háború lesz, vagy egész Európa elsüllyed az embertelenségben” – írja Ödön von Horváth (1901-1938) nem sokkal szerencsétlen halála előtt, még az Amerikába való emigrálását tervezgetve.

Az osztrák-magyar író egyik legsikeresebb drámájában, a Mesél a bécsi erdőben egy széthulló és útját nem találó társadalom panoptikumát festi meg. Gazdagon megrajzolt karakterei kisemberek, nyárspolgárok, akik e zűrzavaros időben kétségbeesetten próbálnak kapaszkodni valamibe: veszélyesebbnél veszélyesebb ideológiákba, egy megszépített múlt vagy egy reményteljes jövő illúziójába, és legfőképpen embertársaikba, egymásba.

Ám ez az összekapaszkodás, ahelyett, hogy segítségükre lenne, örvényszerűen rántja őket egyre mélyebbre a hazugságokban és öncsalásokban. Közben a háttérben egy gramofon végig a Kék Duna keringő boldog dallamait játssza, de ez is inkább már csak egy szebb napokat megélt világ haláltáncának aláfestő zenéje.

Horváth kegyetlenül pontos képet ad koráról, igyekszik jókedvvel és humorral szemlélni kortársait, de kezei alatt sokszor akaratlanul is tragikus történetek születnek. „Minden mindig egyre jobb lesz” – mondja egy karakter Horváth másik nagysikerű drámájában, a Kasimir és Karolinében. Lehet, hogy ennek pont a fordítottja az igaz?

Fehér Balázs Benő visszatérő rendezője színházunknak, nem véletlenül. Tehetsége iránti töretlen bizalmunk alapja két évadon keresztül is nagy sikerrel játszott rendezése, A balek című bohózat, mellyel megmutatta, hogy klasszikus művek is ölthetnek vadonatúj formát, hogy a progresszivitás nemhogy gátja, de megteremtője is lehet a minőségi, önfeledt szórakozásnak.

ÖDÖN VON HORVÁTH
MESÉL A BÉCSI ERDŐ
Fordító: PARTI NAGY LAJOS

Anya SZABÓ MÁRTA
Nagymama PREGITZER FRUZSINA
Heirlinger Ferdinánd RÁK ZOLTÁN
Valéria SZÉLES ZITA
Oszkár MARTINKOVICS MÁTÉ M.V.
Ida X
Alfréd SZALAY BENCE M.V.
Havlitschek TÓTH KÁROLY
Lovaskapitány ILLYÉS ÁKOS
Marianne JÓZSA BETTINA M.V.
Varázskirály HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
Második Tánti KÓNYA MERLIN RENÁTA
Erich FEHÉR ANDRÁS E.H.
Nagysága/Bárnónő HORVÁTH MARGIT
Első Tánti KOSIK ANITA
Gyóntató atya TÓTH ZOLKA
Miszter URMAI GÁBOR
Konferanszié NAGYIDAI GERGŐ

Díszlettervező: ZÖLDY Z GERGELY
Jelmeztervező: SZAKOS KRISZTA
Zeneszerző: JÓZSA TAMÁS
Súgó: KOVÁCS KATALIN
Ügyelő: T-LAFOREST CSABA
Dramaturg: BÍRÓ BENCE
Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA
Rendező: FEHÉR BALÁZS BENŐ

Bemutató: 2019. október 26., szombat 19.00
Móricz Zsigmond Színház, Nagyszínpad