Nézettségi rekorddal zárult az Esztergomi Várszínház évada

2019 augusztus 25. vasárnap, 8:52

Történelmi nézettségi rekordot ért el a Zenta, 1697. rockopera és a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója a bazilika előtti nagyszínpadon az Esztergomi Várszínház 31. évadában. A két ingyenes előadást összesen 7800-an látták.

Zenta, 1697. / Fotó: Esztergomi Várszínház

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója évadértékelőjében elmondta: a tavalyi jubileumuk után elkezdődött számukra ismét egy újabb harminc év. Továbbra is tartották azt, amit eddig is, színes, műfajilag változatos programokat kínáltak több korosztálynak. A mostani szezonban is lehetőséget adtak helyi zenekaroknak, művészeti csoportoknak, színjátszóknak a bemutatkozásra. Újra hívták azokat a színházakat, amelyekkel az elmúlt esztendőkben együttműködtek. Érkezett a komáromi teátrum, a budapesti Nemzeti Színház, a Váci Dunakanyar Színház. Újdonságként kamara-opera napokat is tartottak A hagyományos bábos tábort immár tizenkilencedik alkalommal hirdették meg, jövőre készülnek az országosan egyedülálló jubileumra.

A bazilika előtti nagyszínpadra pedig olyan szellemiségű előadásokat hívtak meg, amelyek üzeneteikben, gondolatvilágukban, lelkiségükben segítik a felkészülést a jövő évi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra, s ez a tematika a direktor szerint teljes mértékben beváltotta hozzá fűzött reményeket.

Az évad egyik helyszíne a hagyományos amfiteátrumi játszóhely, a másik pedig a bazilika előtti nagyszínpad. Előbbinél is szinte telt házzal mentek a produkciók, utóbbinál pedig mindkét előadás történelmi nézőszám rekordot ért el úgy, hogy előzetesen inkább állóhelyekkel számoltak. A zentai csatáról szóló rockoperát ezernyolcszázan, a Csíksomlyói passiót pedig megközelítőleg hatezren tekintették meg. Horányi László hozzátette: az olyan értékek, mint hit, remény, együttműködés, hazaszeretet, hősiesség, férfiasság mind rendet, irányt, utat jelentenek az életben, s ezekre a néha megkopni látszó üzenetekre szeretnének a jövőben is hangsúlyt fektetni a nagyszínpadi műsorpolitikájukkal.

Csíksomlyói passió / Fotó: Esztergomi Várszínház

Ugyanakkor jövőre már valószínűleg nem tudják használni az amfiteátrumi helyszínt, mert jelentős felújításra szorul a színpaduk és úgy tervezik, kiköltöznek a bazilika és a vármúzeum közötti területre. Ez azt jelenti, inkább zenés műsorokat, produkciókat, esteket hívnának meg, mert egy prózai darabnál a nyári élénk, szabadtéri kulturális élettel járó városi hangok zavarnák az előadásokat.

Az igazgató hangsúlyozta, az idei évad abból is történelmi marad a várszínház számára, hogy a két bazilika előtti előadásnak köszönhetően a regisztrációk alapján nem csak Esztergomból és vonzáskörzetéből, valamint Budapestről, hanem Szegedről, Nyíregyházáról, Kiskunhalasról, Sopronból, Debrecenből, Veszprémből, Székesfehérvárról, a Felvidékről, a Vajdaságból is érkeztek hozzájuk nézők. Sokan a nyaralásukat is úgy időzítették, hogy összekötötték azt a két nagyszabású produkció megtekintésével, ez a szobafoglalásokban, éttermek forgalmában szintén érződött. Ennek pedig azért örül, mert a várszínház a terület zászlóshajójaként továbbra is meg tudta őrizni vezető szerepét Esztergom kulturális turizmusában és ez a jövőben jó alapot jelent arra, hogy az újonnan felálló önkormányzati testülettel tovább dolgozzanak ennek erősítésén, fejlesztésén.