Don Quijote, Pál utcai fiúk, Yerma – Három olvasópróbával startolt az évad Debrecenben

2019 augusztus 27. kedd, 7:50

Az Évadnyitó társulati üléssel egy időben három színdarab próbája kezdődött el a Csokonai Színházban.

Pál utcai fiúk – Keszég László

Cervantes 17. században írt örökérvényű művét, a Don Quijotét az az Ilja Bocsarnikovsz állítja színpadra, akit a Hogyan nevezzelek?, a Lear és a Három nővér című darabok színpadra állítása kapcsán ismerhet a debreceni közönség. A Három nővér három díjat hozott el a POSZT-ról, 2018 szeptemberében pedig a legjobb előadás díját nyerte el a Vidéki Színházak Fesztiválján. Ilja Bocsarnikovsz az eddig ismert feldolgozásokat is figyelembe véve egy önálló színpadi művet hoz létre Cervantes humorral és költőiséggel teli, ugyanakkor mély filozófia gondolatokat közvetítő regénye nyomán. Ebben az előadásban Don Quijote nem egy balga, reménytelen álmodozóként jelenik majd meg, hanem egy olyan hősként, aki az értékvesztett, pusztulásba rohanó világban, a kilátástalannak tűnő küzdelem során sem veszíti el hitét.

Yerma

Anca Bradu nevéhez az Antigoné című nagysikerű előadást kötheti a közönség. A román rendezőnek ezúttal is egy költői szépségű, erős érzelmeket mozgató, nőközpontú darabra esett a választása: García Lorca Yerma című megindító drámáját állítja színpadra Debrecenben. A Yerma egy asszony kétségbeesett lázadásának története, aki őrült szenvedéllyel, megszállottan vágyik az anyaságra, de a férje ezt nem tudja megadni neki. A címszerepben Újhelyi Kingát láthatja majd a közönség.

Pál utcai fiúk

Musicallel is készül az évad elején a színház. Molnár Ferenc nemzetközileg is elismert regénye, A Pál utcai fiúk számos színpadi és filmes adaptációt ihletett, és minden formájában sikert aratott. A zenés verzió ötlete a 2005-ös A Nagy Könyv című műsor után született. Geszti Péter megkereste Dés Lászlót és Grecsó Krisztiánt. Az ősbemutatóra Radnóti Zsuzsa és Horváth Csaba közreműködésével a Vígszínházban került sor 2016-ban Marton László rendezésében.

Mai nyelvezet, modern zenei világ, lüktető, fülbemászó dallamok hozzák közel a nézőt a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotásához. Mindnyájunk emlékezetében él az einstandolás, amikor a Vörösingesek elveszik Nemecsek kedvenc üveggolyóit, a grund, a gittegylet, s az ezekhez köthető érzelmek a barátságról, árulásról és áldoztahozatalról.

A népszerű musicalt Keszég László rendezi, aki az elmúlt évadban az Augusztus Oklahomában című amerikai drámát jegyezte a Csokonai Színházban.

Az olvasópróbákon készült fotókat Máthé András készítette.