Béres Attila vezetheti tovább a Miskolci Nemzeti Színházat

2019 augusztus 28. szerda, 15:11

Béres Attila egyedüliként pályázott az általa 2015 nyara óta irányított Miskolci Nemzeti Színház vezetői állására. A művészeti tanáccsal – melynek tagja Rusznyák Gábor, Keszég László, Szabó Máté és Szőcs Artur – 2025. január 31-ig folytathatják a közös munkát.

Béres Attila / Fotó: boon.hu

Miskolc Megyei Jogú Város augusztus 28-i rendkívüli közgyűlésén egyebek mellett döntöttek a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. intézményvezetői beosztásáról. A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg Béres Attilát, aki 2015 óta a miskolci színház igazgatója. Mandátuma 2020. február 1-től 2025. január 31-ig szól, így újabb öt évig tölti be az intézményvezetői posztot és folytatja munkáját a művészeti tanáccsal karöltve.

Béres Attila elmondta, nagy öröm számára, hogy akár csak négy évvel ezelőtt, most is egyhangúlag döntött úgy a képviselő testület, hogy 2025-ig folytathatja munkáját a színház élén. – Fontos, hogy tovább vihessük azt a művészi irányvonalat, amire az elmúlt években a művészeti tanács tagjaival közösen törekedtünk. A legjelentősebb előttünk álló feladat a Miskolci Nemzeti Színház fennállásának 200. évfordulójáról méltóképpen megemlékezni, hiszen Magyarország legrégebbi kőszínháza 2023-ban ünnepli jubileumát. A jeles évforduló alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatot tervez a teátrum, amelynek előkészítését már idén el kell kezdenünk – mondta az igazgató.

A szakmai meghallgatásról szólva korábban úgy fogalmazott:

“Sok kérdés hangzott el, elsősorban a színház működésével kapcsolatban. Az volt az észrevételük, hogy nagyon sokféle tevékenységet folytatunk. A pályázatot írva döbbentem rá én is, hányféle programot nyújtunk például a gyerekeknek, a fiatal közönségnek. Többoldalas az iskolák listája, ahová eljutottunk a tantermi előadásainkkal. Méltatták, ahogyan a három játszóhelyünk más-más profillal működik, és hogy egyensúlyban van a színház költségvetése. A kérdésre, mi nyomaszt, őszintén elmondtam: az, hogy hány bemutatót kell tartani a nézők megtartásáért. Irgalmatlan mennyiségű előadást játszik a színházunk, de nem tudjuk elképzelni máshogyan, mint hogy minden este játszunk” – mesélte az igazgató.