Tisztázzuk, mi történik a veszprémi színházban – A művészek válasza

2019 augusztus 31. szombat, 23:19

A Veszprémi Petőfi Színház az utóbbi napokban történtek tisztázásának érdekében szombaton délután rendkívüli társulati ülést tartott, amelyen részt vett Porga Gyula polgármester is.

Az előzményekről:

Személyi szabadság megsértése miatt nyomoznak Oberfrank Pál ügyében. A vád szerint Oberfrank az irodából éppen távozni szándékozó színész útját elállta egy, a fellépésekkel kapcsolatos formanyomtatvány megfelelő kitöltése érdekében. A Veszprémi Rendőrkapitányság szabadság megsértése bűntett alapos gyanúja miatt indított nyomozást, Oberfrank viszont hamis tanúzás miatt perel.

Ezzel egyidőben megjelent egy nyílt levél a veszpremszinhaznyiltlevel.blogspot.com oldalon, amelyben többek között az állt, hogy a jelenlegi vezetés az utóbbi öt évben folyamatosan rombolta a dolgozók önbecsülését. “Olyan rendelkezéseket hozott, amelyek megtiltották az addig jól működő, „ezeréves” színházi szokásokat, elsilányítva a családias légkört és biorobottá próbáltak tenni mindenkit” – írták a vezetőségről. A levél írója azt állította, hogy a teljes társulat nevében szól.

A veszprémi színház társulata és vendégművészei azonban közleményben határolódnak el az ismeretlen személy által megfogalmazott vádaktól.

Az alábbiakban a Veszprémi Petőfi Színház közleményét olvashatják:

A társulati ülésen részt vevő művészek és munkatársak egyöntetűen állást foglaltak arról, hogy a 2019. augusztus 30-án a Veszprémi Petőfi Színház társulata nevében nyilvánosságra került nyílt levelet nem ők írták és a nevükkel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tesznek. A társulat jelen lévő művészei és munkatársai mindannyian, együttesen kifejezték fokozott kívánságukat, hogy a levél megírójának/megíróinak és nyilvánosságra hozójának/hozóinak személye a lehető leghamarabb kiderüljön.

A Veszprémi Petőfi Színház közösségéhez méltatlan esetről sokat elmondhat mindenki számára, hogy a rendőrségi feljelentés rendkívüli társulati ülésen történt együttes elhatározását követően a nyílt levelet eltüntették az online felületről. A jelenleg is elérhető tárolt változatot természetesen lementettük.

A társulat válaszlevele mellett közöljük a Veszprémi Petőfi Színház vendégművészeinek válaszlevelét is. Ezúton is köszönjük fenntartónk, nézőink, kollégáink, barátaink és ismerőseink támogatását a színházunkat ért támadással kapcsolatban. Bővebb írásos tájékoztatással később szolgálunk.