“Megint összeért valami” – Jámbor Nándor válaszolt

2019 szeptember 02. hétfő, 9:00

A Weöres Sándor Színház közönségdíjas színészével a Savaria Fórum beszélgetett pályakezdésről, példaképekről, teátrumi tervekről.

A savariaforum.hu cikkéből:

“Mint mindenkitől, így tőlem is megkérdezték, mi leszek, ha nagy leszek? Azt feleltem, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Nyilván valamilyen híradásból szedegettem fel ezt-azt. De komolyra fordítva: délutánonként verseket, meséket mondtam az ovis társaimnak. Később a kezembe nyomták ezt vagy azt a költeményt azzal, hogy ‘Nándika, ugye, milyen szép, megtanulnád?’. Édesanyám, majd az osztályfőnöknőm vette észre, hogy bennem alakul ez a készség. Anyukámhoz jutott el a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatos osztályának a híre, ahová aztán sikeresen felvételiztem Kányádi Sándor Fától fáig című versével” – mesélte Jámbor Nándor.

Jámbor Nándor az idei Karneválszínházban / Fotó: Mészáros Zsolt

“Keserű Imre, Majtényi András, Dózsa Erzsébet volt a tagozat magja. Arra ösztönöztek, hogy nyitott szemmel csodálkozzunk rá a világra, gondolkodjunk, álljunk ki a saját véleményünkért. Semminek nem volt úgymond vezéreltsége. És nem kellett színésznek állnia egy dráma tagozatosnak. Bennem is szinte a legutolsó pillanatokban állt össze a kép, hogy ja, egyébként színész szeretnék lenni. Amúgy pedig már akkor a Latinovits-kultusz ápolójának tartottam magam. A rajongója voltam Jordán Tamásnak is, akinek láttam a József Attila-műsorát. Milyen érdekes, hogy aztán összehozott minket az élet! Eperjes Károly filmbeli alakításait is nagyra értékeltem” – sorolta a fiatal színész.

A Színművészeti első rostáján ugyan elvérezett, de a Kaposvári Egyetemre fölvették. A Két úr szolgájából vitte Truffaldinót, akit a mostani Karneválszínházban játszik. “Megint összeért valami. Nagyszerű osztályunkat Kocsis Pál vezette, harmadévben a mesterséget Kelemen József tanította. Ő rendezte azt a bizonyos Három nővér vizsgaelőadást is, ami végérvényesen ‘elvezetett’ Szombathelyre, Hartai Petrával, Edvi Henivel, Matusek Attilával, Kenderes Csabával együtt. Jóllehet, én már másodévesen benne voltam A félúton a Fórum felé karneválszínházi produkcióban, a főszereplők Bezerédi Zoltán, Jordán Tamás, Szabó Tibor, Sodró Eliza voltak. Mikor megláttam a szereposztást, szó szerint megremegett a lábam. Ám olyan nagyszerű társulattal találkoztam, hogy megfogalmazódott bennem, szeretnék visszajönni. S utóbb pedig nagy szeretettel vártak, fogadtak bennünket gyakorlatosokként. Azzal, hogy nagyon sokat fogunk dolgozni, lesz kis szereptől nagy szerepig minden” – fogalmazott Jámbor Nándor.

A teljes interjú itt található.