Béres Attila: “Szándékunk, hogy a színházat kimozdítsuk Miskolcról”

2019 szeptember 08. vasárnap, 8:07

Újabb öt évig folytathatja a munkát alkotótársaival Béres Attila. A Miskolci Nemzeti Színház régi-új igazgatóját a boon.hu kérdezte.

A boon.hu cikkéből:

“Sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt négy évben és néhány hónapban – a következő évad tervezésénél már láthatóak lesznek az ebből adódó irányváltások. Megmarad az a szerkezet, amely a munkánkat keretezi: a nagyszínházban készülnek ezután is a közönségvonzóbb előadások, a kamara jellege szerint művészszínház, a Játékszín a kísérletezés terepe – ez az egyik feltétele és biztosítéka a közönség igényeit a messzemenőkig figyelembe vevő, áttekinthető, kiszámítható, színes műsorrendünknek. Szeretnénk új alkotókat Miskolcra csábítani. Ezzel az is a szándékunk, hogy a színházat kimozdítsuk Miskolcról, és ha lehet Magyarországról is – külföld felé nyitnánk, megtalálva azokat a fesztiválokat, ahol az előadásainkkal megjelenhetünk” – sorolta a direktor.

Béres Attila / Fotó: kulturpart.hu

Béres Attila szerint a dolgok természete szerint a városban, a régióban, az országban is jobban odafigyelnek a kívülről érkező elismerésre. “Megerősítés lehetne a törekvéseinkben. És természetesen tudni szeretnénk, hol tartunk most a színházcsinálásban, a szakmánkról való alkotó gondolkodásban a mai európai trendekhez képest. Komoly tárgyalásokban vagyok jelentős hazai és külföldi rendezőkkel – például Radu Afrimmal, az új román színház egyik európai hírű nagy művészével. Ha sikerül ide vonzani őket, annak nemcsak az az értelme, hogy a társulatunk azt tanulhatja tőlük, amit másoktól nem, de a hírünket is vihetik” – hangsúlyozta az igazgató.

“A miénk nagyon érvényes színház. Amellett, hogy a legtöbb előadást játszó vidéki színház, komolyan vesszük magunkat, és nem csak blabla, hogy a legfőbb törekvésünk a minőség. Az előadásaink mind azt bizonyítják, hogy jó úton járunk” – mondta Béres Attila, aki azt is elárulta, hogy amikor az évadot tervezzük, nem arra figyelnek, hogy tetszik-e majd a szakmának, a kritikusoknak, hanem arra, mi való a színészeiknek, mivel tudják segíteni őket a fejlődésükben. “Aztán arra, hogy mi a fontos ma, és miről akarunk mesélni mi. Melyek azok a társadalmi mozgások, amelyekre reagálni kell a színháznak, és mik a mi kérdéseink ezzel kapcsolatban. És aztán, hogy ki rendezi az előadást. Mindig utóbb derül ki, jól kalkuláltunk-e, minden együtt volt-e, hogy működjön az előadás” – tette hozzá a miskolci teátrum igazgatója.

A teljes interjú itt olvasható.