Mohácsi János, Zsótér Sándor, Valló Péter is rendez idén Szombathelyen

2019 szeptember 08. vasárnap, 7:00

Az elmúlt tíz évben a közönség által megismert rendezők többsége az idei évadban ismét Szombathelyen dolgozik – köztük Mohácsi János, Zsótér Sándor, Valló Péter -, mellettük pedig új rendezők is leteszik névjegyüket a teátrumban.

Fotó: Mészáros Zsolt


A 2019/2020-as évadban már nem lesz a szombathelyi társulat tagja Kiss Mari, Hartai Petra és Fekete Linda. Jordán Tamás igazgató korábban elmondta, sajnálja, hogy megválnak a társulattól, bár – mint megjegyezte – 7-10 év után többnyire eljön a váltás ideje. Nem hallgatta el azt sem, hogy a távozók döntését vélhetően befolyásolta az a bizonytalanság is, amely a színház életét jellemzi. Jordán Tamás igazgatói mandátuma 2021. január 31-ig szól, vagyis a 2019/2020-as évad lesz az utolsó teljes évad az ő igazgatásával, azt pedig még nem lehet tudni: utána hogyan tovább.

Fotó: Mészáros Zsolt

Goldoni Mirandolináját viszi színre a társulattal Székely Kriszta, közben pedig már megkezdte a munkát Szombathelyen a szlovén Jasa Koceli és az olasz Luca Cortina; mindketten az Európai Színházi Konvenció révén bővülő nemzetközi együttműködések révén kerültek a Weöres Sándor Színházba. Előbbi kortárs szlovén darabot hozott, utóbbi az orosz Presznyakov testvérek Terrorizmus című darabját (amely nem keverendő össze a végéhez közeledő évad egyik sikerével, a Terrorral, amely estéről estére szavazásra-döntésre bírja a közönséget).

Fotó: Mészáros Zsolt

A 2019/2020-as évadban négy nagyszínpadi és négy kamarabemutató várható a bérletes kínálatban. Az őszi szezonban a nagyszínpadon a Terrorizmust és a Liliomfit láthatja a közönség (a Szigligeti-vígjátékot a Mohácsi testvérek átdolgozásában); a Márkus Emília Teremben kerül színre a szlovén kortárs darab, aztán Hamvai Kornéltól a Márton partjelző fázik Valló Péter rendezésben, Jordán Tamással a címszerepben.

Fotó: Mészáros Zsolt

A tavaszi bérletben a nagyszínpadon Feydeau: Kishölgy a Maximól c. bohózatát játsszák Hamvai Kornél fordításában, Réthly Attila rendezésében, valamint a már említett Mirandolinát. Két tavaszi kamarabemutató is vár: Peter Schaffer Equusát Zsótér Sándor rendezi, Czukor Balázs pedig ismét „hozott anyagból” dolgozik a játéktérben.

Fotó: Mészáros Zsolt

Bérleten kívül mutatja be a teátrum azt az előadást, amely szintén nemzetközi együttműködés révén jön létre a középiskolás korosztályt megszólítva, „düh” hívószóval. Szerzője Lőrinczy Attila, rendezője Réthly Attila.

Forrás: Vas Népe, Weöres Sándor Színház, Színház.org