“Gyermeki ártatlansággal harcolunk tovább” – Készül az 5 fiú Szombathelyen

2019 szeptember 11. szerda, 7:41

A szlovén Jaša Koceli Simona Semenič: 5 fiú című drámáját állítja színpadra szeptember 13-án a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Fotó: Mankica Kranjec

Ajánló a darab elé:

A kortárs szlovén szerző, Simona Semenič drámája igazi jutalomjáték a címszerepeket alakító öt színésznő számára. A darab különlegessége, hogy felnőtt színésznők játszanak 10-11 éves kisfiúkat, akik maguk is játszanak – és játékaik révén rávilágítanak mélyen megbúvó előítéleteinkre, akaratlanul is felfedik azokat a hatalmi mintákat, amelyeket a társadalom születésünktől fogva belénk táplál.

Fotó: Mankica Kranjec

Egyik eljátszott helyzet követi a másikat: szuperhősök csatatere változik családon belüli csatározások világává, a szuperképességek összecsapása lassan, de biztosan fordul át az erőszak, az előítéletek és a gyilkos indulatok hétköznapjainkból ismerős játszmáivá.

A színésznők gyermeki kreativitással váltogatják szerepeiket, így az előadás játékosan kérdez rá társadalmi mintáink visszásságaira, melyek már gyermekkorunkban kísértenek bennünket, s melyek ellen felnőttként gyermeki ártatlansággal harcolunk tovább.

Fotó: Mankica Kranjec

Szereplők: Gonda Kata, Herman Flóra e. h., Nagy-Bakonyi Boglárka, Alberti Zsófi, Dunai Júlia.

Fordította: Lukács György. Dramaturg: Sándor Júlia. Jelmeztervező: Branka Pavlič. Díszlettervező: Darjan Mihajlović Cerar. Zeneszerző: Miha Petric. Koreográfus: Tajda Podobnik. Rendező: Jaša Koceli.

Fotó: Mankica Kranjec

Bemutató: 2019. szeptember 13. 19 óra, Márkus Emília terem
Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!