Évadnyitó premierek a Soltis Lajos Színházban

2019 szeptember 12. csütörtök, 16:04

A celldömölki Soltis Lajos Színház két bemutatóval kezdte meg 40. évadát.

A 2020-ban fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő színház augusztus 31-én mutatta be A legkisebb boszorkány c. mesét Móczár Bence kaposvári egyetemi hallgató rendezésében. Az óvodás-kisiskolás korosztályt megszólító előadás játszói a társulat ifjúsági tagozatának tagjai, fiatal egyetemisták és középiskolások, a Soltis Stúdió végzett növendékei. A Lázár Ervin meséje nyomán készült előadás Király Kis Miklós és Amarilla, a legkisebb boszorkánytanonc beteljesületlen szerelmének történetét, a széllé változó legkisebb lány szeretetteli meséjét meséli újra egy népmeséket is megidéző, mégis ízig-vérig kortárs adaptációban.

Fotó: Büki László, vaskarika.hu

Szeptember 7-én A Cinóber hadművelet c. előadás bemutatójára került sor a Soltis Lajos Színház, a Kőszegi Várszínház és a KB35 Inárcs koprodukciójában. A Kőszegi Várszínház nyári évadában augusztus 1-én már láthatta a közönség a Kárpáti Péter Cinóber hadművelet c. drámája és E.T.A. Hoffmann Kis Zaches c. kisregénye alapján készült előadást, mely egyben Kárpáti Péter „mesehorrorjának” a 2017-es bécsi Volkstheaterben tartott ősbemutató utáni első, magyarországi bemutatója. Az előadás rendezője Nagy Péter István, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója, a szövegkönyvet Sándor Júlia, a látványt Devich Botond jegyzi. A torzszülött kiskölyökből hataloméhes zsarnokká cseperedő fiúcska történetét egy pörgős, igazi társulati összjátékot felmutató előadásban láthatják az érdeklődők, ahol a látvány, a zene és a mozgás a szöveget kiegészítő, egyformán hangsúlyos elemekként vannak jelen.

Fotó: Büki László, vaskarika.hu

Az előadás szeptember 7-én és 8-án telt ház előtt futott Celldömölkön. További előadások várhatók helyben, majd az évad folyamán budapesti bemutatóra is készül a társulat. A kalandos nyári próbaidőszak emlékeiből werkfilm készült.

A 40 éves jubileum számos meglepetést tartogat mind a közönség, mind a szakma számára. Az évad folyamán könyv készül a társulat 40 évéről, mini videó-sorozat indul, mely által betekintést nyerhetünk a társulat életébe, megrendezésre kerül a 2. Soltis Lajos Emlékkonferencia és további rendezvények is színesítik az évadot. A jubileumi évad kiemelt eseménye lesz az évad második felében bemutatásra kerülő előadás, melyet Sardar Tagirovsky-val hoz létre a társulat. Az évad bemutatói között szerepel Gimesi Dóra Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című mesejátéka, valamint a Törés című színházi nevelési előadás Bora Levente rendezésében.

Fotó: Büki László, vaskarika.hu

Továbbra is műsoron maradnak az elmúlt évadok nagy sikerei közül A Szentivánéji álom és a Mielőtt meghaltál Nagy Péter István rendezésében, a k2 Színház rendezőivel, Fábián Péterrel és Benkó Bencével létrehozott A Cigány és Liliomfi c. előadások, valamint a Tótferi Szokol Judit rendezésében.