“A repülő szőnyeget meghagyjuk a Broadway-nek” – Interjú Märcz Fruzsinával és D. Varga Ádámmal

2019 szeptember 22. vasárnap, 7:00

Dalosmese nyitotta az idei évadot a kecskeméti Katona József Színházban. Az Aladdin és a csodalámpa című gyermekelőadást Réczei Tamás rendezte. A premier előtt két főszereplővel, Märcz Fruzsinával (Jázmin hercegnő) és D. Varga Ádámmal (Aladdin) készült interjú.

Kecskeméti Katona József Színház / Aladdin és a csodalámpa / Fotó: Walter Péter

Ajánló a darab elé:

„Hol járok? A holdtól nyugatra, a naptól keletre vagyok. Az égtől messze, a földhöz túl közel. Még egy lépés. Vagy kettő. Nem mondod meg, merre menjek, homok? Beszélj hozzám, mondd el, hol van! Már a szívem is olyan szomjas, mint egy kihalt oázis. Nem találsz mást benne, csak korhadt fákat, száraz liánt. Kitikkadt az égtől a szemem. És csak egy felhő van fent, olyan akár egy elefánt, csak cammog, csak cammog, már alig emeli a lábát. Fecske ül a hátán és énekel neki.”

Mindannyian szeretnénk, ha hozzánk szegődne egy palackba zárt szellem, hogy minden kívánságunkat teljesítse. Az Ezeregyéjszaka világában egy csodalámpában lakik a Dzsinn, aki egy véletlen folytán kap új gazdát az ifjú Aladdin személyében. A kis tolvaj Aladdin is gazdag, erős és boldog szeretne lenni, mint bármelyikünk. Ennek az útját most a Tóth Réka Ágnes által készített változatban készíti el a színház társulata, Réczei Tamás vezetésével, Drucker Péter zenéjével kísérve.

Kecskeméti Katona József Színház / Aladdin és a csodalámpa / Fotó: Walter Péter

Villáminterjú D. Varga Ádámmal:

Ha a színház csupa illúzió, egy mesejáték hatványozottan az. Mire számíthat az Aladdin közönsége, lesz repülő szőnyeg, lámpából előbújó füstlény és minden egyéb káprázat?
A repülő szőnyeget meghagyjuk a Broadway-nek, de valóban lesz csodalámpánk, Dzsinink, árnyjáték, és egyéb mesébe illő látványosság.

Debrecenben születtél, Kaposváron vagy egyetemista. Milyen varázslat folytán kerültél Kecskemétre?
A Kaposvári Egyetemen vagyok negyedéves színészhallgató, Cseke Péter osztályában. Az elmúlt három évben hol Kaposváron, hol Kecskeméten voltak óráink. A szakmai gyakorlatunkat a kecskeméti színházban töltjük.

Kecskeméti Katona József Színház / Aladdin és a csodalámpa / Fotó: Walter Péter

Az Aladdin lesz az első főszereped. Hogy fogadtad a hírét?
Meglepődtem, de örültem is neki. Idén több nagy lehetőséget is kaptam a kecskeméti színházban. A mesedarabbal párhuzamosan próbálom a Chicago musicalt, ebben a Konferanszié leszek, felváltva Nagy Péter osztálytársammal. Emellett már próbáljuk a Ballada a 301-es parcella bolondjáról című darabot. Az évad további részében még három produkcióban lesznek feladataim.

Az elmúlt évadban négy zenés előadásban is láthatott a kecskeméti közönség: operettben, musicalben, gyerekdarabban. Kedveled az énekes-táncos műfajokat?
Nem tartom magam énekes színésznek, és alapvetően sosem szerettem a zenés színházat, mondhatni távol állt tőlem. A tavalyi évad után enyhült a jég, de továbbra is azt gondolom, hogy nem ez az én műfajom, mivel nem vagyok sem táncos, sem énekes típusú színész. Ezzel együtt élveztem és élvezem a zenés darabokban játszott szerepeimet. Ahogy tavaly, most is igyekszem a képességeimnek megfelelően helytállni bennük.

Kecskeméti Katona József Színház / Aladdin és a csodalámpa / Fotó: Walter Péter

Villáminterjú Märcz Fruzsinával:

Könnyen megtaláltad magadban a naiv hercegnőt?
Egyáltalán nem. Hangomnál, karakteremnél fogva sem vagyok naiva alkat. Ebből fakadóan valódi kihívás volt fellelni a szerephez illő színészi technikákat. Minden kislány vágya, hogy hercegnő lehessen, nekem most adatott meg, hogy királykisasszony legyek.

Aladdin édesanyját is te alakítod. A gyakorlatban miként kivitelezed ezt a kettősséget?
Rasa, a címszereplő édesanyja a mese legelején jelenik meg, egy rövidke jelenetben. Ő egy szegény szabó felesége, aki a nyomornegyedben tengeti életét. Jázmin karaktere egészen más. Gyönyörű jelmezben, szőke hajzuhataggal lép színre, szépsége mindenkit elkápráztat. E két szerepben a figuraépítés teljes spektrumát kipróbálhattam. Jó feladat volt valami olyat csinálni, amivel megkülönböztethetem Rasát Jázmintól.

Kecskeméti Katona József Színház / Aladdin és a csodalámpa / Fotó: Walter Péter

Az ötödik évadodat kezded a kecskeméti társulatnál. Ha lenne csodalámpád, mint kérnél Dzsinitől?
Több időt, hogy egy nap ne 24, hanem 48 órából álljon. Nyáron elköltöztünk Budapestre, a kisfiam szeptemberben ott kezdte az első osztályt, és nagyon szeretném reggelente iskolába vinni. A premier másnapjától ez így is lesz, de anyaként már most erre vágyom, nem pedig ingázni a főváros és Kecskemét között.

A kisfiad megnézi az előadást?
Természetesen, már el is kértem az iskolából, és itt lesz a premieren. A főiskola óta most játszom először gyermekelőadást, a hétéves fiam pedig először látja majd az édesanyját a színpadon. Az osztályában már mindenkinek elmondta, hogy színházba készül, ahol az anyukája lesz a hercegnő.

A tavaly tavasszal futó Meseváros projektben te voltál az egyik témavezető, általános iskolásokkal foglakoztál. Milyen tapasztalásokat gyűjtöttél a gyerekekről, a velük való együttműködésről?
Ha nem színész lennék, drámapedagógiával foglakoznék. A Mesevárossal régi vágyam vált valóra, nagyon örültem, hogy kipróbálhattam. Bár már régen hallgattam pedagógiát, a gyerkőcökkel való munka sokkal gördülékenyebb volt, mint amire számítottam. Elképesztő és határtalan a fantáziaviláguk. Legalább annyit tanultam tőlük, mint ők tőlem. A bakancslistámon ott szerepel, hogy valamilyen formában foglakozzak mesepedagógiával, drámapedagógiával. Szerda délelőtt elsőként az a negyven gyerkőc fogja látni az Aladdint, akik részt vettek a Meseváros projektben. Remek tesztközönség lesznek, élmény lesz nekik játszani.

Kérdezett: Popovics Zsuzsanna, kecskemetikatona.hu