“A szemétszedésnek is megvan a művészete” – Égigérő fű Veszprémben

2019 szeptember 23. hétfő, 10:00

Szeptember 21-én tartotta a Veszprémi Petőfi Színház az évad első bemutatóját.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház ajánlója:

Az Égigérő fű garantáltan sok szép emléket idéz fel a felnőttekben is. Janikovszky Éva ifjúsági regényét 1979-ben filmesítették meg Palásthy György Balázs Béla-díjas, érdemes művész rendezésében, de a mai napig ismert mindenki előtt ez a kedves kis történet.

Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba készül. Negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a zöld füvet, a virágokat, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélkülük. Misu, a kis rokongyerek azonban nem ismer lehetetlent. A ház lakói, a kukások, a rendőr, az orvos és minden ismerős bevonásával megszervezi, hogy az udvarra gyeptéglák kerüljenek…

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

– Igyekeztem hű maradni ahhoz a világhoz, történethez, naivitáshoz, szépséghez, amely jellemzi ezt a kort – mondta a rendező, Oberfrank Pál. – A mű arról szól, hogy ha az ember valamiben hisz, azt nagy meggyőződéssel kell megélnie. A szemétszedésnek is megvan a művészete. Ezzel az igényességgel és aprólékossággal kell figyelnünk a saját dolgainkra.

Az előadás közben többször megszólalnak a korra jellemző hanghatások, szignálok. – Felcsendül a Delta szignálja, a Reggeli krónika hangja, vagy éppen a Telesport, amiket hallgatva előjön belőlünk a rejtett múltunk, ami nagyon mélyen bennünk van – vélekedett Oberfrank Pál, aki hozzátette, ifjúsági bérletben lesz látható a darab, de erősen ajánlott a felnőtteknek is, ezért bérletszünetben is megjelenik majd a kínálatban.

Poldi bácsi szerepében Kőrösi Csabát láthatjuk. – Gyermekkoromban sokszor láttam a filmet, de azóta nem néztem meg. Egy ifjúsági regény alapján készült a mű, de igazából a felnőtteknek szól nagyon komoly dolgokat feldolgozva. Ez az a kor, amikor a gyermekek még játszanak, nem kütyüket simogatnak, az emberek pedig figyelnek egymásra – vélekedett.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

– Nagyon vártam már a próbafolyamatot, kíváncsi voltam, hogy a sokak által a televízióból ismert gyermekkort visszaidéző kedves történet, hogyan valósulhat meg majd színpadon. Poldi bácsi, Misu, Kamilla, a szenesember, a szórakozott fiatalok története a szülőknek és nagyszülőknek már ismerős lehet, de a mostani fiatalság számára is remek szórakozást ígér. Igazi szeretnivaló darab, ezért ajánlom kicsiknek és nagyoknak is jó szívvel – invitált Kőrösi Csaba.

A fiatal szereplőket osztott szereposztásban Rozsos Regő és Molnár Anna Bella, illetve Zámbó Dávid és Fischer-Kovács Iza alakítja.