Tatabányán a Cabaret – Főszerepben Szakács Hajnalka és Mikola Gergő

2019 szeptember 30. hétfő, 7:05

Joe Masteroff, John Kander és Fred Ebb musicalje, a Cabaret volt a tatabányai Jászai Mari Színház idei évadának szezonnyitó premierje. Az előadás Béres Attila rendezésében, Bodor Johanna koreográfiájával került színre.

Ajánló a darab elé:

1930-at írunk, szilveszter estéje van. Clifford Bradshaw, a fiatal amerikai író Berlinbe érkezik, hogy témát és ihletet találjon új regényéhez. Alig száll le a vonatról, máris összefut egy elbűvölő angol lánnyal, Sallyvel, aki a híres-hírhedt Kit-Kat Klub énekesnője.

Sallynek nem lehet ellenállni: másnap összeköltöznek, és Cliffet beszippantja a világváros éjszakai élete, a kabarék szabad és szemtelen levegője. A szabadság azonban nem tart sokáig, a fasizálódó országban már a legutolsó lebujba is betör az agresszió, a „berlini buli” pedig hirtelen véget ér. Cliffnek és Sallynek döntenie kell, hogy szemet hunyva elfogadják-e az új világrendet, vagy elmenekülnek, amilyen messzire csak tudnak.

Megtörtént események inspirálták:

A nagysikerű Broadway-musical történetének alapját Christopher Isherwood Isten veled, Berlin című novellafüzére szolgáltatja, mely az író Berlinben töltött éveinek élményanyagából ihletődött. Az 1966-os bemutatót követően a Cabaret-t Bob Fosse Oscar-díjas filmfeldolgozása tette világszerte ismertté, és a számos slágert felsorakoztató musical azóta folyamatosan műsoron van a világ színpadain.

Béres Attila rendező az előadásról:

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Jászai Mari Színház társulatával dolgozhatok – ez egy rendkívül jó színház, régóta vágytam már a közös munkára. A Cabaret egy klasszikus értelemben vett musical, amelyben csodálatos számok szólalnak meg.

Ugyanakkor nemcsak a zeneiség számít a darabban: igazán mély történetet mesél el arról, miként történhetett meg az 1930-as évek Berlinjében, hogy senki nem vette észre a fasizmus betörését. A Kit-Kat Klub, ahol a történet játszódik, a szabadság erős szimbóluma. Mégis, a kabaré rendkívül szabad légkörében sem tűnik fel senkinek, hogy egy olyan rendszer közelít, amely végérvényesen el fogja törölni ezt a világot.

Ezért találtuk ki, hogy az előadásunkban az összes jelenet a kabarén belül fog játszódni, mintha a különböző cselekményelemek egy-egy kabarészámot jelentenének. Nem realista előadásban gondolkodtunk tehát, ahol a kabaréban történtek mellett párhuzamosan futnak a külvilág eseményei. Azt szerettük volna bemutatni, ahogyan a külső történések egyre inkább kiszorítják a szabadságot ebből a biztonságosnak hitt közegből, és ahogyan az emberek egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy megfeleljen bizonyos helyzeteknek.

MASTEROFF-KANDER-EBB: CABARET

Magyar szöveg: Eörsi István és Blum Tamás

SALLY BOWLES Szakács Hajnalka
KONFERANSZIÉ          Mikola Gergő
CLIFFORD BRADSHAW          Figeczky Bence
ERNST LUDWIG           Király Attila
SCHNEIDER KISASSZONY            Murányi Tünde
SCHULTZ ÚR          Széles Tamás
KOST KISASSZONY            Lass Bea
BOBBY                            Maróti Attila
MAX                Mihály Csaba
SCHATZI           Pilnay Sára
GYEREK           Tóth Kristóf/Sheib Dominik

Táncosok: Albert Réka, Balogh Fanni, Deák Orsolya, Joó Gyöngyvér, Kisbakonyi Anett, Tóth Klaudia, Zsár Melinda, Boldizsár Tamás, Filep Viktor, Horváth Gyula Antal, Peták Róbert

Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Pilinyi Márta
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Zenei vezető, karmester: Lovas Gabriella
rendezőasszisztens: Tóth Bianka
Koreográfus: Bodor Johanna
RENDEZŐ: Béres Attila
Bemutató: 2019. szeptember 28.