Miskolcon a Don Juan – Címszerepben Simon Zoltán

2019 október 07. hétfő, 7:42

A Miskolci Nemzeti Színházban Szőcs Artur állította színpadra Molière vígjátékát, a bemutatót október 4-én tartották Simon Zoltánnal a címszerepben.

Miskolci Nemzeti Színház / Don Juan / Fotó: Éder Vera

A Miskolci Nemzeti Színház ajánlója:

Don Juan a pillanatnak él, minden percben habzsolja és élvezi az életet. És nem tűr senkit, aki ezt megakadályozná, aki ellenállna életszomjának, és végeredményben őneki. Történetében szerelem és halál, életvágy és megsemmisülés szervesen összekapcsolódik.

Szőcs Artur rendező szerint minden nőben és férfiban valahol mélyen elfojtva van egy Don Juan, aki szeretne szabadon élni. – Ki ne vágyna állandóan szerelmes lenni, megélni a szabadságot, beutazni a világot? Mi szerencsések vagyunk, hogy elővehetjük ezt a darabot és a színpadon megmutathatjuk, megélve ezt a rejtett vágyat. Reméljük, hogy a nézőben is felszabadítunk valamit, és ha a mindennapi életben nem is tehetjük azt, amit Don Juan tesz, egy estére vele kalandozhatunk. Ez egy olyan társulat, akikkel öröm szárnyalni. Nekem alkotóként biztosan, és bízom benne, hogy a nézőtéren ülők is ezt érzik majd.

Miskolci Nemzeti Színház / Don Juan / Fotó: Éder Vera

Az előadásban fontos szerepet kap a zene. – A korzikai férfi énekkarok hangzásvilága mindig nagy hatást gyakorolt rám, ebből a zenei világból kiindulva születtek meg a zenék az előadásba. Nagy Nándor zeneszerző acapella kórusműveket írt az előadáshoz, amelyeket a színház férfikara szólaltat meg, egy kis költészetet lopva a történetbe – fogalmazott Szőcs Artur.

A címszerepet alakító Simon Zoltán elmondta, sokkal árnyaltabb Don Juan alakja, mint pusztán egy léha nőcsábász. – Don Juan őszintén, valódi figyelemmel, kíváncsisággal fordul a nők felé, aminek nem tudnak ellenállni. Nem hazugság ez, hanem őszinte átélése egy igaz pillanatnak. A szerelem beteljesülésével viszont már csak az üresség marad, ez elől menekül a férfi a következő szerelembe.

Miskolci Nemzeti Színház / Don Juan / Fotó: Éder Vera

És hogy mit is jelent pontosan Don Juannak lenni? Simon Zoltán szerint a kulcs a képmutatás elleni küzdelem. – Annyi mindennek kell megfelelnünk. Erkölcsi, társadalmi normák kötnek minket, számtalan játszmát játszunk a hétköznapokban, szűk keretek közé vagyunk szorítva. De ez a férfi felrúgja a kereteket. Tudatos, önmagára reflektálni képes ember, aki elfogadta a sorsát. Az ösztönei és a vágyai szép lassan sodorják a pusztulás felé, de addig is ki akar élvezni minden egyes percet az életben. Nagyon izgalmas ezt a fajta szabadságot megélni a színpadon Don Juan bőrébe bújva.

Miskolci Nemzeti Színház / Don Juan / Fotó: Éder Vera

Szereplők: Simon Zoltán, Gáspár Tibor, Mészöly Anna, Varga Zoltán, Prohászka Fanni, Czvikker Lilla, Somhegyi György, Farkas Sándor, Rózsa Krisztián, Márton B. András.

Díszlet: Slárku Anett. Jelmez: Kovács Andrea. Zene: Nagy Nándor. Rendezőasszisztens: Pöltz Júlia. Rendező: Szőcs Artur.