Kiss József az egri színház művészeti vezetője lett

2019 október 17. csütörtök, 13:24

Az idei évadtól régóta tervezett színházvezetői modell valósult meg azzal, hogy Blaskó Balázs igazgató munkáját művészeti vezető segítheti Kiss József személyében, aki 12 éven át töltötte be ezt a posztot a Szolnoki Szigligeti Színházban.

-Az a feladatom, hogy az igazgató úr segítségére legyek, és megismerjem a helyi viszonyokat. Fantasztikus munkabírású, tehetséges és egyedi arculatú társulatot ismertem meg Egerben, hiszen az elmúlt években már kétszer dolgoztam velük, a Black Comedy-ben és a Két úr szolgájában. Vallom, hogy népszínházként a legmagasabb színvonalon kell csinálni mindent, amibe belefogunk. Vidéken megadatik, hogy személyesebb, közvetlenebb, ízesebb színházat lehet csinálni. Fontos feladat, hogy a fiatalokat bevonzzuk a színház falai közé, ezért valósítottam meg Szolnokon az Ádámok és Évák Ünnepe programot. Ennek keretében minden évben egy előadást hoz létre a város diáksága. Így került színpadra Az ember tragédiája, a Magyar regék és mondák, vagy Arany János balladái. Frenetikus városi ügy lett belőle, fel is karolta az önkormányzat. A munka során megismertem a pedagógusokat, iskolaigazgatókat, akikkel közvetlen kapcsolatot alakítottunk ki, a Tankerülettel szerveztük meg később a rendhagyó irodalomórákat. Remélem, ezeket a tapasztalatokat Egerben is kamatoztathatom.

Kiss József

Kiss József 1985-ben színész, két évvel később rendezői diplomát szerzett. Harcolt a szombathelyi színház megalapításáért, 2002-től egy éven át a miskolci Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője, 2007-től a Szigligeti Színház művészeti vezetője volt. Szolnoki rendezői munkásságát olyan nagysikerű, művészileg magas színvonalú alkotások fémjelzik, mint a Romeo és Júlia, az Országúton, Az angyalok nem sírnak, a Tizenkét dühös ember, vagy Az őrült naplója Tahi-Tóth Lászlóval. A társulat arculatát, művészi színvonalát, emberi tartását nagymértékben formálta művészi, emberi hitével, hitelével. Jászai Mari-díjas művész, drámaíróként ebben az évadban lesz a huszadik bemutatója .