Elkeződtek a Csárdáskirálynő próbái – Gemza Péter rendezése a Csokonaiban

2019 október 18. péntek, 15:06

Megkezdődtek a Csárdáskirálynő próbái a Csokonai Színházban. Minden idők lenépszerűbb és legtöbbet játszott operettjét a teátrum igazgatója, Gemza Péter állítja színpadra.

Nánási Helga

A statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján – színházban, koncerten, filmen, tévében, rádióban – föl ne csendülne Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. Legtöbbször a Csárdáskirálynő egyik slágere. Bécsben, az 1915-ös premier helyszínén 533 estén át játszották, majd végigsöpört a mű Európán: az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, 1916. novemberében Budapesten, s egy évvel később eljutott a New York-i Broadway-re is.

A korabeli kritikusok így írtak az operett melódiáiról: “Kálmán a Csárdáskirálynőben ötvözni tudta a bécsi keringőt és a magával ragadó, temperamentumos magyar zenét. A remek számok nemcsak a népszerűséget biztosítják, de igazi zenei élményt is nyújtanak.” Az operett legnagyobb slágereit mindenki ismeri: „A lányok, a lányok, a lányok angyalok…”, „Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád…”, „Álom, álom, édes álom…”, „Emlékszel még?”, „Te rongyos élet…”, „Az asszony összetör…”, „Húzzad csak kivilágos virradatig…” és természetesen „Hajmási Péter, Hajmási Pál”

Kádár Szabolcs

Rengeteg elvárásnak kell megfelelnie annak a színháznak, amelyik operett bemutatása mellett dönt. Különösen igaz ez a Csárdáskirálynő esetében. A Csokonai Színház ráadásul valódi meglepetéssel várja nézőit. Az operettet novemberben és decemberben is több alkalommal játsszák.

Sylvia szerepében Nánási Helgát és Vörös Editet, Edwinében Haja Zsoltot és Hoffmann Richárdot, Bóniéban Rózsa Lászlót és Kádár Szabolcsot láthatja majd a közönség. Terka, az Orfeum lányainak vezetője Oszvald Marika és Oláh Zsuzsa lesz kettős szereposztásban.

A próbafotókat Máthé András készítette.