Csokonai-díjat kapott Bakota Árpád színművész

2019 október 23. szerda, 20:38

Csokonai-díjat kapott Bakota Árpád, a Debreceni Csokonai Színház színművésze.

Bakota Árpád több mint 25 éve erősíti megszakítás nélkül társulatunkat. Neve nem csak a társulattal, de Debrecennel is összeforrt: ikonikus debreceni szerepeket játszott el Szabó Magda darabajaiban, Az ajtó, a Régimódi történet Orvosaként, a Kígyómarás Sándoraként, történelmi játékokban pedig a debreceni hitélet nagy alakjait keltette életre: a Kossuth papja című televíziós filmben a címszereplőt, a debreceni református lelkészt, Könyves Tóth Mihályt, a Menekülők című drámában pedig Komáromi Csipkés György alakját, Debrecen első prédikátorát alakította.

Bakota Árpád 1960-ban született Szabadkán. Középiskola tanulmányait is itt végezte, majd 1982-ben diplomázott az Újvidéki Színiakadémián. Diplomája megszerzése után az Újvidéki Színház, később a Szabadkai Népszínház tagja volt. 1993-tól a debreceni Csokonai Színház színésze. „A huszonhét év alatt, amióta itt vagyok, mély gyökereket eresztettem ebben a városban” – válaszolta a díj kapcsán feltett kérdéseinkre. „A vajdasági színházi élet jelentős képviselője voltam, és huszonhét évvel ezelőtt Debrecenben újra kellett építenem a karrieremet. Sokat köszönhetek ennek a városnak: lehetőséget biztosított, hogy meghatározó alkotója legyek a színháznak, de amire a színházban nem nyílik lehetőség, azt megkapom drámatanárként az Ady Gimnáziumban, ahol a jövő színházát alapozzuk meg.”

Bakota Árpád a fiatal színészek körében is egyfajta mentor szerepet tölt be évek óta. Sokoldalú színművész, felkészülten és kíváncsian veti bele magát az új és új feladatokba. Az elmúlt években Ilja Bocsarnikovsz rendezéseiben új oldaláról mutatkozott be, a Három nővér című Csehov-darab Csebutkinjaként és Shakespeare Learjének Kent grófjaként. Az utóbbi időszakban emlékezetes volt improvizatív, humorral teli játéka a Feydeau, avagy egy próba története című vígjátékban, az Augusztus Oklahomában című fekete komédiában kompromisszumaiba belefásult családapaként, az unferlédi című Zalán Tibor-drámában pedig ukrán maffiafőnökként nyújtott emlékezetes alakítást. A Művészet című színdarab debreceni sikeréhez nagymértékben hozzájárult az ő alakítása is Marc szerepében.

A színművész azért is hálás a városnak, mert biztosítja, hogy hódolhasson régi szenvedélyének, a repülésnek.  „Debrecennek köszönhetem azt is, hogy ezt a szenvedélyemet is megélhetem. 2000 méter magasról más arcát látom a világnak.”

A díjat a mai ünnepi közgyűlésen vette át Bakota Árpád. Debrecen Város Csokonai-díja 1977-ben alapított megyei díj, amely a társadalomtudományok, a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén művészi színvonalú alkotó tevékenységért, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értéket teremtő kimagasló munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományozható.