“Mélyen hiszek az alkotás erejében” – Interjú Kustárné Almási Zsuzsanna bábművésszel

2019 október 23. szerda, 8:10

Szeptembertől látható Kustárné Almási Zsuzsanna “Égrejárók” című kiállítása a Vojtina Bábszínházban. A debreceni teológus, alkotóművész saját gondolatait idézve arra tette fel az életét, hogy „égrejáró” legyen, azaz kutassa, keresse az Égiek üzeneteit, és ha meghallja, továbbadja másoknak is. A Fabula et Figura Műhely tagjaként ezt a bábjáték segítségével és erejével teszi.

A figyelmes látogató felfedezheti, hogy a Te kiállításodnak úgymond van egy előzménye a Vojtina Bábszínházban…

Láposi Terka hívott minket alkotótársammal és férjemmel, Kustár Gáborral együtt bemutatkozni a Vojtina kiállítóterébe. Tavaly úgy alakult, hogy Gábor szobraiból állt össze egy tárlat, hiszen gyönyörű egységet és mondanivalót hordoznak; most pedig a közös alkotóműhelyünkben készült előadások általam készített díszletei, bábjai lesznek láthatók, és néhány olyan „szóló” báb és baba, amelyeket még korábban, vizsgadarobokként születtek.

Mióta vagytok egymás alkotótársai? 

21 éve vagyunk házasok. Mind a ketten teológiát végeztünk, lelkészek vagyunk hivatásunkat tekintve. Már diákkorunkban is voltak közös dramatikus munkáink, és közösen vettünk részt, jó húsz éve azon a „Báb- és drámajáték a hitoktatásban” című képzésen, amelyen mindketten beleszerettünk a bábjátékba. Színházat azonban majd csak jóval később, 2011-ben „alapítottunk”. Mert játszani hívtak minket, hogy vigyünk bibliai, lelki történeteket a gyerekeknek. Én már a kurzus elvégzése után kerestem azt, hogyan lehetne minél többet megtudni a bábról, bábkészítésről. Elvégeztem egy népi játékkészítő és több, különböző bábtechnikát bemutató tanfolyamot, amelyeken megtanultam, elsajátítottam az alapokat. Ebből az időszakból is feltűnnek majd alkotások a kiállításon. 

Hogyan választottátok a Fabula et Figura Műhely nevet?

Arra a vállalásunkra kerestünk megfelelő szavakat, hogy a történetekért az „égig megyünk”, azaz ősi, szakrális és bibliai történeteket, meséket keltünk életre a bábjáték segítségével. A fabula szó több jelentéssel bír, nem csupán tanmesét jelenthet, hanem beszélgetést is, egy kommunikációs forma is lehet – legalábbis én így élem meg. A Figura szó adta magát a bábok miatt, a műhely pedig egy nagyon jó munkaforma, mert lehetőséget ad arra, hogy az ember másokkal közösen együtt részt vegyen egy folyamatban. A „történetiség” nagyon izgat, mert a keresztény gondolkodásban nagyon fontosak a történetek. A Biblia Isten és ember történetét írja le, emberi sorsokon, találkozásokon keresztül. Minket az érdekel elsősorban, hogy hogyan lehet ezeket a mai ember számára továbbadni, kibontani.

Lehet ma „beszélgetést” kezdeményezni a közönséggel bibliai történetekkel?

A visszajelzések szerint és mi magunk is úgy érezzük, hogy meg tudják szólítani a közönséget.  Általában családok – felnőttek és gyerekek közösen – a nézőink. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a történetek feltárják saját magukat, hiszen nagyon mély tudásanyagot őriznek a világról, az emberekről és Istenről. Pontosan azért játszunk és mesélünk, hogy ez feltárulhasson. A közönségünk sokszor beavatottá válik, lehet, hogy a legkisebbek csak képi vagy cselekmény szinten, de elvisznek magukkal valamit.

MMA ösztöndíjas vagy. Mi a kutatási területed? 

Tulajdonképpen mindaz, amiről eddig beszélgettünk: hogy hogyan lehet a bibliai történeteket feldolgozni a báb és dráma eszközeivel. Nagyon izgat az is, hogy a bábnak van-e köze az egyházhoz. Mélyen hiszek az alkotás erejében is, s hogy ezt gyerekekkel is tegyük, mert rendkívül fontos érzelmi fejlődésük szempontjából. Nagyon fontos lenne a minél teljesebb művészeti nevelés az óvodákban és iskolákban is.

Mely előadásaitokból építkezik a kiállítás?

Mindegyik produkciónkat elhoztuk a Vojtinába. Ezek két legendamese: A juhász, a paraszt meg a halálAz árkot ugró legényke, és három bibliai történet: a Teremtéstörténet, a Jónás története és a Karácsonyi történet. Ezek díszletei viszonylag kisebb méretűek, a figuráik pedig főként asztali bábok, mert utazó előadásoknak készültek. A térben deszkapallókon helyezkednek majd el, és igyekszünk úgy elrendezni őket, hogy a köztük lévő mélyebb összefüggések a tér által is megmutatkozhassanak. A keresztény, nyugati gondolkodás lineáris irányultságú – az ember és Isten története – ez megtapasztalható lesz majd a tárlaton is.

Forrás: Vojtina Bábszínház