Szoba és Dolap – Táncszínházi előadások a Csokonaiban

2019 október 29. kedd, 15:57

Két különleges táncprodukcióval, a Szoba és a Dolap című előadásokkal várja novemberben a műfaj iránt érdeklődő nézőket a Csokonai Színház.

A hazai független kortárs tánc két meghatározó szereplője, Egyed Bea és Simon Renáta Szoba című táncszínházi előadása november 22-én, pénteken 19 órától látható a Víg Kamaraszínházban.

A XXI. századi ember számára egy szoba az egész világot hordozhatja magában. Napjainkban az internet egy olyan strukturált információháló, amelyen keresztül virtuálisan bárhová eljuthatunk, anélkül, hogy fizikai valónkban megtennénk az oda vezető utat. A fantázia világának viszont ez a kényelem olykor komoly határokat is szabhat. Simon Renáta és Egyed Bea produkciójukban ennek a belső térnek a sajátos világát szeretnék megteremteni. A fiatal táncművészek a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekkel foglalkoznak az előadásban: Ki irányítja valójában az életünket? Mik az elképzeléseink arról, hogy milyennek kellene lennünk ahhoz, hogy elfogadjanak, szeressenek és megbecsüljenek bennünket? Mi történik akkor, ha meg akarunk szabadulni attól a maszktól, amit a társadalom kínos elvárásai pakoltak ránk?

Dolap 2000 óta rendszeresen feltűnik a legfontosabb nemzetközi játszóhelyeken.

A Taldans táncelőadásában egy mérnök és egy építész találkozik egy régi hűtőszekrénnyel a színpadon: garantált az izgalmas játékosság és a groteszk humor. Mustafa Kaplan és Filiz Sizanli nem eszközként, hanem teljes értékű partnerként tekint a már használaton kívüli “tárgyra”, ami önálló karakterként létezik a 6×6 méteres térben.

Dolap (mely egyszerre jelent törökül szekrényt és trükköt) kiindulópontja nagyon egyszerű: egy hűtő egyik helyről a másikra szállítása/pakolása; tágabb értelemben viszont az előadás a test és az építészet kapcsolatát, az emberi test és a gép találkozását vizsgálja. A hol táncosként, hol inkább valamilyen edzőtermi gépként szereplő hűtő egyszerre ellensége és cinkostársa is a két táncosnak, sőt, egyre aktívabb és meghatározóbb szereplője az produkciónak, így lesz a duóból trió a nézők szeme láttára. A Dolap november 24-én, vasárnap 19 órától látható a Víg Kamaraszínházban.