“Az otthon, az élet, a levegő” – Hazaköltözött a Csiky Gergely Színház

2019 október 31. csütörtök, 13:38

A kaposvári Csiky Gergely Színház munkatársai beszéltek arról, hogy mit jelent számukra a színház, amit több év után most végre ismét birtokba vehettek.

A Csiky Gergely Színház beszámolója:

Az 1911 óta többszörös átalakuláson átesett teátrum visszakapja eredeti helyszínét, az épületet, amit 2016 óta ismét nélkülözni kényszerültek. A színház modern eleganciával, új, kreatív koncepcióval tér vissza Kaposvár központjába.  

Az új arculat meghatározó eleme, a színház visszakapott, grandiózus és elismert épülete. A rekonstrukció során megőrizték belőle mindazt ami értékes, és megteremtettek minden újat, ami kell a 21. századi, modern színjátszáshoz – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere, Szita Károly, aki szerint az egykori nyári színházból igazi kőszínház lett, ami alkalmas arra, hogy egész évadokat, egy állandó társulatot és a lelkes közönséget is kiszolgálja.

Fotó: ARKER Stúdió

A társulat az építkezés ideje alatt komoly átmeneti időszakokat élt meg, de az igazgató, Dr. Fülöp Péter büszkén mondta el, hogy a társulat ez  idő alatt sem esett szét, sőt, megerősödött. Az összetartás, a várakozás öröme nemcsak a színművészek körében volt észlelhető, hanem Kaposvár közösségében is. A projektfelelős, tervező főépítész L. Balogh Krisztina fontosnak tartotta, hogy a városlakók könnyedén nyomon követhessék, mi, mikor hogyan és miért épül. Emiatt az építkezés folyamatáról, nem csak sajtómegjelenésekben tájékoztatták az érdeklődőket, hanem rendszeres kisfilmes összefoglalókban számoltak be arról, hol tart a felújítás, valamint direkt erre a célra létrehozott közösségi média oldalukon is nyomon követhetőek voltak az események. 

Fülöp Krisztina belsőépítész elmondta, hogy a belsőépítészeti koncepció lényege az volt, hogy felszabadítsák, levegőssé, frissé tegyék a tereket. „A korábban megszokott hangsúlyos kéket és rózsaszínt, a zöld, a törtfehér és a sárgaréz színei váltották fel. Vannak a színházban olyan ismétlődő elemek, melyek az egész épületegyüttesben vissza-vissza térnek. Ilyenek például a pálcás burkolatok, a tört vonalú falak, a tükrök, és a színharmóniák.”

A visszakapott épület mellett, a kommunikációs terv középpontjában a színészek, a munkatársak, a különböző személyiségek, így maga az ember áll. „A kaposvári közönség a társulatára kíváncsi, róluk szeretne tudni, velük szeretne együtt élni. De nem csak a színészek, hanem a színház minden munkatársa központba kerül. Időről időre bemutatjuk a díszítőket, a műszakot, a háttérben dolgozókat, akik minden este részesei, közös alkotói az előadásnak. Igyekszünk arcot adni önmagunknak és minél közelebb kerülni a helyi közösségekben egymáshoz, hiszen a színház olyan értéket közvetít, amiből senki sem maradhat ki” – fejtette ki arculatuk fő koncepcióját a színház marketing igazgatója Fehér Euridiké, aki szerint az új arculat elegáns, finom és bátor. „Az új arculat logója, színvilága és életérzése épp azt a fűszert rejti magában, amit nélkülöznünk kellett. Az elegancia és a bátorság keveredése fedezhető fel benne – lázad, segítő kezet nyújt vagy épp gyönyörködtet – mindezt klasszikus elemekkel, intenzív színekkel és bátor portrékkal.”

Van ami változik és van ami marad –  a Csiky Gergely Színház az utóbbi, mert ha valami a helyére kerül, még erősebb lesz. A több éve felújítás alatt álló ikonikus épület méltó helyszíne lesz a Csiky Gergely Színház előadásainak, programjainak, örök érvényű, kimondott igazságainak.