A Hamupipőkét mutatta be a Szegedi Kortárs Balett

2019 november 16. szombat, 16:51

A világ egyik legtöbbet feldolgozott, előadott, megfilmesített meséjét, a Hamupipőkét mutatja be a Szegedi Kortárs Balett, a produkciót a Tisza-parti városban péntektől, a Budapesten december 11-től láthatja a közönség.

Juronics Tamás koreográfus-rendező a darab főpróbája előtt elmondta: Szergej Prokofjev igazán érzelmes és a történetet jól felépítő zenéjére – az Apa szerepét is alakító – Czár Gergely koreográfustársával a legfiatalabb nézőknek szóló darabot készítettek.

Fotó: Szegedi Kortárs Balett

A gyermekközönség nevelése mellett fontos cél, hogy már a legkisebbek is megismerjék és megszeressék a táncművészetet, ebben segít, hogy a színpadon is láthatják kortársaikat. Az előadásban fontos szerepet játszanak a gyerekek – a Varga Balett Táncműhely negyvennégy növendéke -, akik a báli jelenetben, a kisegerek és a tündérek képében is szerepet kapnak.

Az új darabban a társulat sok, a kortárs tánc eszközein alapuló produkciója után a klasszikus balett technikája és esztétikája is jelen van. Ezért kapóra jött, hogy Hamupipőke szerepét alakító – nápolyi születésű, két éve Szegeden táncoló – Claudia Elvetico klasszikus balett képzettséggel rendelkezik. Czár Gergely elmondta: bár számos kisebb koreográfiát készített már, ez az első alkalom, hogy ilyen komoly részt vállalt egy egész estés darab megalkotásában, s örömmel dolgozott a gyerekekkel.

Pataki András, a társulat igazgatója közölte, az együttes ősszel Plovdivban, Európa Kulturális Fővárosában vendégszerepelt, majd csaknem egy hónapos turnén vettek részt Mexikóban. A Hamupipőkét a Szegedi Nemzeti Színházban pénteken, Budapesten, a Müpa Fesztivál Színházában – a Nemzeti Táncszínház szervezésében – december 11-én mutatja be. A társulat felújítja másik népszerű gyermekdarabját, a Diótörőt is – tette hozzá.

Forrás: MTI, Színház.org