Bodor Böbe rendezésében mutatják be a Portugált Dunaújvárosban

2019 november 17. vasárnap, 15:53

Egressy Zoltán darabját december 13-án mutatja be a Bartók Kamaraszínház.

A tragikomédia az elmúlt évek leggyakrabban feldolgozott és játszott kortárs magyar színdarabja. Érdekessége, hogy a londoni Nemzeti Színházban is játszották (Dreaming Portugal címmel), a Katona József Színház majd húsz éven keresztül tartotta repertoárján.

Fotó: Ónodi Zoltán

Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiája egy isten háta mögötti faluban, Irgácson játszódik, ahová egy nap furcsa idegen érkezik. Bece, a Budapestről jött fiú szeretne megpihenni a vidéki élet csendjében, mielőtt továbbindulna Portugáliába. Itt azonban, a falu közösségi életének központjában, a kocsmába belépve – akaratán kívül – alaposan felkavarja a hétköznapok állóvizét.

Masnival, a „kocsmáros lányával szövődő kapcsolatán keresztül érzelmek, érdekek és erőviszonyok hajszálfinom szövedékébe tapos bele; emberi életeken, értékeken gázol keresztül.” Végül botrány, zűrzavar, késelés, felfordulás költözik Irgácsra és a kocsmába… Egy tragikomédia az elvágyódásról, az elvágyódás mélabújáról, a szabadságról, a szabadság határairól, a toleranciáról, álomról és valóságról. Mindez sok parodisztikus elemmel, humorral, iróniával.

A szereposztás a következő: Masni: Jókai Ági, Bece: Géczi Zoltán, Kocsmáros: Szemán Béla, Retek: Sipos Imre, Csipesz: Őze Áron, Asszony: Kovács Vanda, Sátán: Gasparik Gábor, Feleség: Auksz Éva, Pap: Ujláb Tamás, valamint Kiss Attila és Szekeres Petra.