Imágó – Pass Andrea Debrecenben rendez

2019 november 17. vasárnap, 7:00

Franz Kafka Az átváltozás című novellája alapján készítette el Pass Andrea Imágó című darabját, a szerző rendezésében december 20-án tartják a bemutatót a Csokonai Színházban.

Csokonai Színház / Imágó – olvasópróba / Fotó: Máthé András

A Csokonai Színház ajánlója:

A biológiában az imágó a kifejlett ivarérett szárnyas rovar neve. Az imágót a lárvalét előzi meg. A lárva a metamorfózissal fejlődő állatok átmeneti fejlődési alakja. Kafka ezt az intervallumot használja fel, amikor Gregor Samsa a lárva-létből rovarrá fejlődik Az átváltozásban, és ami az Imágó című darab inspirációja.

Csokonai Színház / Imágó – olvasópróba / Fotó: Máthé András

A tizenéves alakulóban van, páncélt növeszt, átváltozik, életkori sajátossága ez. A kamaszkor lehet a legcsodálatosabb, de lehet a legátkozottabb életszakasz is. A szorongás, a félelem, az önbizalomhiány, az önutálat, a depresszió és annak fizikai tünetei megnyomoríthatja a személyiség alakulását szolgáló éveket.

A kamasz enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel, de végigmegy ezen az átváltozáson. Máshogy kezd észlelni, máshogy lát, máshogy érez, fintorog a családi ebédnél és szívesebben eszik “mű” kaját, boldogan bújik el sötét helyeken, és fordít hátat az otthonos komfortnak, miközben lassan idegenné válik megszokott környezete, ahogy ő is egyre furcsább “alakot ölt” családja számára. A kamasz távolodik, de vajon ez az Ő elidegenedése, vagy inkább a környezete értetlenségéről van szó?

Csokonai Színház / Imágó – olvasópróba / Fotó: Máthé András

A kamasz átváltozástörténet íróját, rendezőjét már ismerhetik a debreceniek, hisz Pass Andrea a tavalyi DESZKA Fesztivál díszvendége volt. Az általa jegyzett két előadás, az Eltűnő ingerek és A vándorkutya a kortárs drámafesztivál legelismertebb produkciói voltak, mind a nézők, mind a kritikusok körében.

Csokonai Színház / Imágó – olvasópróba / Fotó: Máthé András

Pass Andrea az Imágó hétfői olvasópróbáján elmondta, régi terve volt, hogy Franz Kafka Az átváltozás című abszurd elbeszélésére alapozva, abból inspirálódva írjon egy ifjúsági történetet, hisz az átváltozás a kamaszok életkori sajátossága, s izgalmas színházi kihívásnak tartja, hogy ezt a fizikai átalakulással is járó folyamatot a színpadon mutassa be.

A rendező ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem ifjúsági darabnak szánja az Imágót, sokkal inkább a fiatalokról és fiataloknak is szóló történetnek, hisz tapasztalata szerint a felnőttek és a fiatal generáció közötti szakadék manapság egyre nő, sokkal mélyebb, mint korábban volt, s az Imágó, ahogy a kamaszok megjelennek ebben a történetben, épp erre a problémára reflektál.

Csokonai Színház / Imágó – olvasópróba / Fotó: Máthé András

Garai Judit dramaturg arra tért ki, hogy az Imágóban, az apa-fiú, anya-fiú, fiú-barát viszonyokban nincs bűnös és áldozat, senkit sem szerettek volna hibáztatni, csupán felmutatni egy-egy életkori szakasz sajátosságait és hogy azok hogyan találkoznak-találkozhatnak,milyen kapcsolódási pontjaik lehetnek. Az Imágó nem csupán Az átváltozásból, hanem Kafka naplójából és Závada Péter trAnzKaPHka/kastély című szólólemezéről is tartalmaz vendégszövegeket.

Csokonai Színház / Imágó – olvasópróba / Fotó: Máthé András

Az Imágó főbb szerepeiben Rózsa Lászlót, Varga Klárit és Vasvári Csabát láthatja a közönség. A díszlet-és jelmezterveket Tihanyi Ildi készítette. A zeneszerző Bartha Márk.