Tege Antal rendezésében készül a Madárka Békéscsabán

2019 november 17. vasárnap, 15:12

A Békéscsabai Jókai Színház Jókai Szalonjában került sor a Madárka című színmű sajtónyilvános olvasópróbájára november 13-án.

William Wharton azonos című regényének – mely alapján a nagy sikerű filmváltozat készült – színpadi adaptációját Tege Antal rendezésében mutatja be a Jókai Színház. A címszerepben Czitor Attilát láthatjuk majd, Al karakterét Csomós Lajos formálja meg, az Őrnagyot pedig Hodu József.

Fotó: A-Team/Ignácz Bence

Seregi Zoltán, a teátrum direktora kiemelte, hogy egy darab bemutatásának két ünnepi pillanata van, az olvasópróba és a bemutató. A Madárka színrevitele része annak a stúdiószínházi sorozatnak, melynek összeállításakor a sokszínűségre törekedett az intézmény vezetése. Emellett fontos szempont volt, hogy a színház kitűnő társulatának minden tagja megfelelő játéklehetőséghez, jó szerepekhez jusson.

Tege Antal, a darab rendezője a filmmel és a könyvvel is fiatal korában találkozott, mindkettő óriási hatással volt rá. A darab írója részt vett a második világháborúban, ennek lélektani hatásait dolgozta fel műveiben. Első és egyben legsikeresebb regénye a Madárka. Érdekes és ritka jelenség, hogy egy műnek a különböző változatai egyforma mélységben hassanak a befogadóra. Ebben az esetben sem a regény, sem a film sem pedig a színdarab esetében nem csorbul az írói mondanivaló, nem változnak a hangsúlyok. A katarzisos dráma középpontjában két ellentétes személyiség barátsága áll, valamint az, hogy miként hat személyiségükre a háború.

William Wharton regényét színpadra alkalmazta Csizner Ildikó. A darab rendezőasszisztense, súgója és ügyelője Kiss Kata, a bemutató időpontja 2020. február 3.