Betörő az albérlőm – Vonósnégyesnek álcázott bűnbanda a miskolci színházban

2019 november 23. szombat, 7:00

A fekete humorban bővelkedő komédiát november 22-én mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház. A nagy sikerű angol film színpadi adaptációja Keszég László rendezésében került színre a Kamaraszínházban.

Fotó: Gálos Mihály Samu

A Betörő az albérlőm volt az első színes angol film 1955-ben. Később a 2000-res években az amerikaiak újrafogalmazták Tom Hanks-szel a főszerepben, majd Graham Linehan 2011-ben készítette el a színpadi adaptációt, amelyet a londoni ősbemutató és a Madách Színház bemutatója után most a miskolci közönség is láthat. A rendező, Keszég László elárulta, a legnehezebb jó komédiát rendezni, mert ahhoz, hogy ez a műfaj igazán jól működjön, mindennek tűpontosnak kell lennie.

Fotó: Gálos Mihály Samu

– A néző a poénokon keresztül fejti meg magában a történetet, mindennek jókor, jó helyen kell történnie, ez pedig nagyfokú precizitást igényel. Nem szeretem az olcsó megoldásokat, a belső igazságok megkeresését nem helyettesítheti a ripacsság. Nagyon jó színészcsapattal dolgozom, akik komolyan veszik a „vicces” szerepeket is. Ebben a rengeteg félreértésen alapuló, lassan kibontakozó történetben önironikus, cinikus megnyilvánulások és igazi angol humor várja a nézőket 12-től 112 éves korig.

Fotó: Gálos Mihály Samu

A vonósnégyesnek álcázott bűnbanda vezére és agya Fandl Ferenc, azaz Marcus professzor, akinek karaktere bizonyítja, hogy vakok közt a félszemű is király. – Piti tolvajokból, szerencsétlen börtöntöltelékekből, furcsa sorsú emberből áll össze ez a csapat, akik életük nagy dobására készülnek. Őket lepi meg a legjobban, amikor a terv sikerül. Az igazi bonyodalom pedig ezután kezdődik – mondja a színművész.

Fotó: Gálos Mihály Samu

– Alapvetően helyzetkomikumokra épül a darab, de ha a néző figyel az apró részletekre, elejtett mondatokra is, kibontakozik előtte minden egyes szereplő rejtett sorsa. Érdemes tehát összegyűjteni ezeket az apró mozaikdarabkákat, mert valamit megfejteni és megérteni a legjobb dolog a világon – ajánlja a színművész a közönségnek.

Fotó: Gálos Mihály Samu

A főbérlő, Mrs. Wilberforce szerepében Máhr Ágit láthatja a közönség, akihez saját bevallása szerint nagyon közel áll a kicsit abszurd, fanyar angol humor, a gondolkodtató poénok. – Ez az idős angol hölgy az ártatlan újságost is náci kémnek nézi, de a hozzá beköltöző bűnözőket kitörő örömmel, minden gyanakvás nélkül fogadja. Én rendkívül jól mulattam a kollégákon a próbafolyamat alatt, bízom benne, hogy a közönség tetszését is elnyerjük, hiszen azt reméljük, minőségi szórakozást kínálunk ezzel az előadással – meséli a színművésznő. Máhr Ági hozzátette, a néző számára könnyednek tűnő komédia a színésztől hatalmas koncentrációt igényel.

Fotó: Gálos Mihály Samu

– Itt mindennek precízen kell működnie: a színészi játék, a zene, a fény, a forgószínpad, és minden létező technika és jelzés a helyén kell legyen. A színészet egyik legfontosabb része a megfelelő koncentráció, ebben a műfajban pedig ez hatványozottan igaz.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Szereplők: Máhr Ágnes, Fandl Ferenc, Bodoky Márk, Harsányi Attila, Salat Lehel, Feczesin Kristóf, Horváth Alexandra, Konfár Erik.

Szerző: Graham Linehan. Fordította: Kúnos László. Díszlet: Hircsu Mariann. Jelmez: Sinkovics Judit. Dramaturg: Enyedi Éva. Zene: Zságer-Varga Ákos. Rendezőasszisztens: Pöltz Júlia. Rendező: Keszég László.