Jordán Tamás: “Úgy érzem magam, mint Akela A dzsungel könyvében”

2019 november 25. hétfő, 11:13

Jordán Tamás díszpolgári címéről, terveiről és arról kérdezte a 24.hu, mi az, ami most a legnagyobb boldogságot okozza a számára.

A teljes interjú ITT OLVASHATÓ.

A kérdésre, mit szól hozzá, hogy Szombathely díszpolgára lett, Jordán Tamás elmondta: “Nagyon boldog vagyok tőle, büszkén beszélek róla, különösen az én helyzetemben. (…) Az olvasók zöme biztos tudja, hogy két éve hatalmas cirkusz volt az igazgatói kinevezésem körül. Tavaly, a Savaria Történelmi Karneválon már nem vezethettem a menetet Claudius császár szerepében, tizenhét év után. (….) De idén ismét én lehettem Claudius császár. Az akkori egy viszontagságos időszak volt. Az akkori városvezetés – csak sejteni tudom, miért – nem kedvelte a színházunkat.”

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

“Soha nem volt titok, hogy én szabadelvű vagyok, elkötelezett híve az emberi és gondolati szabadságnak. Azok a nagyszerű, különleges értékű rendezők, akik nálunk dolgoznak, hasonló gondolkodásmóddal bírnak. De abban is hiszek, hogy a tehetség nem politikai elkötelezettségtől függ, és a színház elsődleges dolga, minden esetben, hogy beszéljen a társadalmi problémákról. Tartson tükröt a társadalom elé. Ezt a tükörtartást nem szerette maradéktalanul az előző városvezetés. Feltételezem, azt gondolták, mi rendszerellenesek vagyunk, pedig a színház nem csinált mást, csak arról beszélt, ami minden embert nyomaszt, aggaszt. Soha nem nyúltunk bele egy darabba azért, hogy direkt politizáljunk, mindig szem előtt tartottunk egy bizonyos határt” – tette hozzá a direktor.

Arról, bánja-e, hogy az a konszenzus, ami a színház alapításakor megvolt a város vezetésében, egy időre elillant, azt válaszolta: “Játsszon el a gondolattal, hogy ez az egész botrány nem történt meg. Akkor megúsztam volna az akkori, néha megalázó pillanatokat, de nem kaptam volna meg azt, ami a mai napig éltet: a sok szeretetet a közönségtől és a szakmától. Az emberek értem mentek ki az utcára. (…) Elsírtam magam. A közönség tüntetett értem, a sajtó mellettem volt, seregével kaptam az üzeneteket, Törőcsik Mari is kiállt értem, de sorolhatnám. Ha mindez nem lett volna, sosem tapasztalhattam volna meg ezt a szeretetáradatot. És ez most hiányozna az életemből. (…) Én mindig felvillanyozódom, ha valami értékes dologért harcolni kell. Hiszek a determinációban, ez így volt megírva.”

2021 januárig lesz igazgató, kérni fogja, hogy fél évvel hosszabbítsák meg a szerződését, évad közben nem lenne jó az igazgatóváltás. Erről szólva kifejtette: “(…) Nagyon erős vonzása van annak, hogy az új városvezetés nagyon szereti a színházat, és a társulatot. Nem tudom, hogy mennyi ideig szeretnék rám bízni a színházat. Ez az ő döntésük lesz. Ha rajtam múlna, szívesen folytatnám. De ezt óvatosan mondom, mert nyilván a közgyűlésen fog múlni.”

Jordán Tamás arról is vallott, hogy szeretné az életét egy önálló estben feldolgozni, aminek a mozgatórugója – miután a videós technikát nagyon jól tudja használni – egy vászon lenne, és ott, meg a valóságban is ő szerepelne. “Mint két egypetéjű iker, elbeszélgetnék a vásznon lévő magammal, akinek más a gondolkodása, az esztétikai érzéke, a világnézete. (…) Arról szólna ez az egész, hogy megmutassam az embereknek, hogyan tudunk szóba állni, megnevettetni egymást, hogy hogyan sírjuk el magunkat egyszerre” – árulta el az alkotó.

Arról is faggatták, mi az, ami most a legnagyobb boldogságot okozza: “Úgy érzem magam, mint Akela A dzsungel könyvében. Amíg a nagyvadat elejti, addig ő a vezér. Én most nagyon nagy vadakat ejtek el, az előadásaim a Rózsavölgyiben és a Márton partjelző fázik című darab nagyon nagy örömet okoznak. Amikor elhűlve mondják, hogy mennyi mindent csinálok, alig hiszik el, hogy a vonatra olyan boldogan szállok fel, mint más egy luxushajóra. Ezek a dolgok még több energiát adnak, teljesen feltöltenek.”

A teljes interjú ITT OLVASHATÓ.