Pécs ragaszkodik a POSZT-hoz

2019 december 02. hétfő, 7:08

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke évről évre más városba vinné el a színházi seregszemlét, a baranyai megyeszékhely új városvezetése azonban úgy véli, hogy a színházi találkozó Pécs városával összenőtt brand.

“Nem biztos, hogy az országos színházi találkozó, Magyarország legnagyobb színházi seregszemléje eddigi színterén, Pécsett lesz megtartva” – mondta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója, aki a héten tárgyal az új pécsi városvezetéssel a kérdésről. Hozzátette: gyönyörű nagyvárosaink megújult színházai készen állnak arra, hogy befogadják a találkozót. A színházigazgató példaként Kaposvárt, Debrecent és Szolnokot is megemlítette.

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Pécs új polgármestere, Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) programjában is megjelölte, hogy ragaszkodik a fesztiválhoz. Bognár Szilvia alpolgármester kifejtette, hogy Pécs – amelynek ipara és gazdasága komoly csorbát szenvedett az elmúlt évtizedekben – nem enged kulturális vonzerejéből.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely évekig a Magyar Teát­rumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság vitáitól volt hangos, 2015-ben átalakult, szakmai tanácsadó testületet állított fel, amely lefektette a program szabályrendszerét. A szemle konszenzuson alapuló működése azonban rövid idejűnek bizonyult, mert tavaly nyáron a fesztivál nyertes darabjainak kihirdetése után a Magyar Színházi Társaság bejelentette, hogy lemond a tulajdonrészéről.

A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. egyhatod-egyhatod arányú tulajdonosa a két színházi szervezet, kétharmad arányban pedig a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tulajdonolja a fesztivált működtető céget. Tavaly nyáron azonban a Magyar Színházi Társaság bejelentette, hogy lemond tulajdonrészéről. Még mindig nem dőlt el, hogy kihez kerül az így felszabadult rész.

Forrás: Magyar Nemzet